Суспільство

Першосічневі інновації: що чекає на чернігівців з початку року

Початок року приніс чимало змін у різних сферах. Так, на українців чекають нововведення у виплаті пенсій, зміни ціни на газ та порядок нарахування штрафів для євробляхерів. Докладніше про ці та інші нововведення в нашій статті.

НАК «Нафтогаз» визначив гарантовану ціну на блакитне паливо, яка діятиме для населення та інших захищених споживачів. Тисяча кубометрів газу коштуватиме 5500 грн, до цієї суми не входить його транспортування та доставка.

Відмовитись від гарантованої ціни можна, написавши відповідну заяву. Тоді вартість газу визначатиметься щомісячно.

З 1 січня перерахують мінімальний розмір пенсій для осіб, які досягли 65-річного віку та мають страховий стаж мінімум 30 років для жінок та 35 – для чоловіків.

Таким чином мінімальний розмір пенсії становитиме 1889,20 грн, а перерахунок здійснюватиметься автоматично. Для працюючих пенсіонерів його робитимуть тільки після звільнення з роботи або припинення підприємницької діяльності.

Такі зміни пов’язані зі зростанням мінімальної заробітної плати у новому році до 4723 грн.

Додаткову фінансову підтримку з початку року отримуватимуть сімейні фермерські господарства. Право на доплату матимуть голова та члени такого господарства, які не мають статусу юридичної особи та зареєстровані платником єдиного податку четвертої групи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новорічні нововведення: мінімалка зросте, пенсії по-новому та платне телебачення

Для отримання допомоги голові фермерського господарства необхідно подати до територіального органу ДФС відповідні заяви та додати копію договору (декларації) про утворення сімейного фермерського господарства.

Право на отримання доплати виникає з 1-го числа місяця після подання заяви.

А Мінсоцполітики запустить у роботу нову редакцію Закону «Про соціальні послуги». Він передбачає передачу повноважень із надання соціальних послуг населенню з центрального рівня на місцевий, тобто об’єднаним територіальним громадам. Таким чином розширюється коло осіб, які можуть отримати ці послуги.

Тепер кожна ОТГ буде зобов’язана надавати базові соціальні послуги за відповідним соціальним стандартом, який затверджує Міністерство соціальної політики.

Також 1 січня закінчиться перевірка дитбудинків і притулків. Органи влади мають перевірити умови проживання, навчання та виховання дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування. У разі виявлення фактів порушення законодавства вживатимуть заходів щодо відновлення прав дітей.

Чекають зміни і на «євробляхерів». Після Нового року митники штрафуватимуть водіїв нерозмитнених машин з Європи на 170 тис. грн, оскільки митниця має базу машин, що були ввезені до України з порушеннями. При цьому патрульні не зможуть карати за «євробляхи». Уникнути цих штрафів можливо лише за наявності пакета документів на розмитнення.

Ще статті по темі

Back to top button