Суспільство

Перспективи молочної кооперації на Борзнянщині

*Актуально

Серед численних болючих питань, що непокоять селян на Чернігівщині, – несправедливо занижена закупівельниками ціна на молоко. Навіть якщо у селі працюють кілька закупівельників, ціни вони тримають однакові – не вище за 4,5 грн, що має ознаки змови.

Це справедлива вартість селянської продукції, коли пляшка води коштує дорожче, ніж літр молока? Тому не варто дивуватися, що поголів’я худоби в селянських господарствах щороку зменшується. Якщо врахувати заготівлю сіна, витрати на городництво для годівлі худоби, щоденну селянську працю, то вартість молока має бути у рази вищою. До речі, в магазині літр молока, залежно від виробника і якості, коштує 20-30 грн, і заробляють на цій продукції не селяни, а посередники та переробники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грубе порушення закону: на Чернігівщині представників політсили не зареєстрували на виборах в ОТГ

Кандидат на посаду Борзнянського міського голови Микола Галепа вважає, що держава на сьогодні не захищає інтереси українських селян. Несправедливо, що селяни, вкладаючи стільки сил і праці, отримують копійки за молочну продукцію. Навіть якщо продавати молоко на місцевих ринках, то однаково треба врахувати витрати на транспорт, ринковий збір і додатковий час, навряд чи це також повноцінно «покриє» всі витрати.

«Ми не повинні чекати підтримки з державного бюджету. Нарешті ми за рахунок реформи децентралізації зможемо самостійно розпоряджатися власними коштами. Кожна ОТГ може підтримувати своїх селян шляхом створення кооперативів», – наголосив Микола Галепа. Переконаний, що кооперація залишається єдиним способом забезпечення існування та розвитку тваринництва на селі.

«Яким я вбачаю кооператив? Насамперед це ініціатива людей, які хочуть об’єднатися та працювати разом. А місцевий бюджет допомагає придбати необхідне обладнання – доїльні апарати, холодильники, сепаратори тощо. Це дасть змогу селянам збирати та продавати більші обсяги молока, контролювати його якість і, безперечно, заробляти більше коштів», – пояснив Микола Галепа.

Він також зазначив, що за сприяння народного депутата Валерія Давиденка зроблено конкретні кроки для створення сільських кооперативів. Зокрема, кілька сільських голів із Борзнянщини вивчали досвід кооперації в інших регіонах України. Тож їхні знання щодо створення кооперативів стануть у нагоді новоствореній Борзнянській ОТГ.

Прес-служба обласної організації партії «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button