Суспільство

Первісних тварин, які вимерли багато років тому, можна побачити на Чернігівщині (Фото)

Парк «Беремицьке» – це перший недержавний природоохоронний об’єкт на Чернігівщині та в Україні. Це доволі особливий куточок, де з 2017 року намагаються відтворювати дику природу, притаманну саме цій території. Про нього ЧЕЛАЙН неодноразово розповідав.

Концепція парку тісно пов’язана з природоохоронним фондом Rewilding Europe.

«Нині всі заповідники, відповідно до законодавства України про заповідну справу, зберігають те, що дійшло до наших днів із природи. Натомість ми, навпаки, відновлюємо природу там, де вона була знищена людьми. Тобто повертаємося назад, у дикість. Власне, це і є дослівний переклад слова ревайлдинг. Ми весь час акцентуємо увагу саме на цьому, докладаємо до цього зусилля. Ми повертаємо диких тварин у ліси. Втім, ліси, навіть якщо вони збереглися, не такі, які кілька сотень років тому бачили наші предки», – зазначають у парку «Беремицьке».

Зокрема, в парку вже не один рік розводять безпосередніх пращурів свійського бика – турів. Ця тварина – один із найбільших ссавців, що коли-небудь існували на Землі. Тури втратили своє природне середовище і були витіснені, а в подальшому повністю знищені. Але завдяки німецьким зоологам їхню породу знову вивели на початку минулого століття. Нова виведена тварина має назву «тури 2.0». Вони дуже схожі за зовнішніми ознаками та за способом життя зі своїми первісними предками й успішно займають їхню нішу в сучасних екосистемах.

Окрім турів, у парку є й інші копитні тварини, такі як тарпаноподібні польські коні, кулани, муфлони, корови хайлендери та багато інших. Тут вони живуть, як у дикій природі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На початку ХІХ сторіччя в Чернігові був єдиний готель «Царьград» (Фото)

Парк став прихистком для багатьох своїх працівників й інших людей під час активної фази боїв за Чернігів. На щастя, «Беремицьке» оминули воєнні дії.

Як усе стало більш-менш спокійно, перелаштували логістику закупівель усього потрібного. Багато продуктів і всього потрібного переважно з Київського напрямку завозять, бо раніше багато чого закуповували здебільшого в Чернігові.

Тварини в перший рік повномасштабної війни дуже стресували, лякалися вибухів, Але потроху більш-менш адаптувалися до нинішніх реалій.

Нині в парку намагаються надавати всі послуги, які були до повномасштабного вторгнення. Це катання на конях, причому послуги стайні розширили, відвідування мінізоопарку, музею диких котів, різні фестивалі та послуги екологічного відпочинку.

У мінізоопарку ті самі тваринки, які були завжди. Це маленькі вівці, віслюки, американські мініпіги, ірландські безрогі корови декстери, які є найменшими у світі.

«Беремицьке» також пропонує послуги з проживання, проведення екскурсій, творчих майстер-класів та інше дозвілля.

Окрім туристичних послуг з екологічного туризму намагаються не пасти задніх у науковій діяльності – співпрацюють із різними партнерами й організаціями, діляться досвідом.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – парк природи «Беремицьке»

Ще статті по темі

Back to top button