Суспільство

Під час війни населення Чернігівщини під постійним впливом травмуючих подій: як розпізнати тривожні симптоми

Психічне здоров’я та благополуччя є найважливішими складовими високого рівня якості життя, що дозволяють людині вважати своє життя повноцінним і значущим, бути активними та вносити вагомий внесок у розвиток суспільства.

У результаті повномасштабної війни населення Чернігівщини масово потрапило під вплив потенційно травматичних подій, що позначилось на психічному здоров’ї.

Фахівці Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України наголошують, що психологічні проблеми наростають непомітно, впливають на всі сфери життя та знижують здатність протистояти викликам.

За даними соціологічних досліджень, понад 90% українців мали хоча б один із симптомів тривожного розладу, а 57% перебувають у зоні ризику розвитку ментальних порушень.

Тривалі переживання збільшують ризик виникнення ускладнень багатьох неінфекційних хвороб, в тому числі інфарктів та інсультів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Секрет довголіття: жителька Чернігівщини Пелагея Фесюн зустріла 100-річний ювілей

Турбота про себе може зіграти важливу роль у підтримці психічного здоров’я.

Важливо дбати про режим сну, збалансувати харчування і додати фізичної активності, позбутися шкідливих звичок. Фізичне і психічне здоров’я взаємопов’язані. Думки та емоційні реакції впливають на фізичне здоров’я. Щоденне піклування про психологічний стан є запорукою в профілактиці неінфекційних хвороб.

Якщо людина відчуває тривожні симптоми, які турбують протягом певного часу, як-то:

— проблеми зі сном

— порушення апетиту

— втрата інтересу до речей, які зазвичай приносять задоволення

— нездатність виконувати звичайні повсякденні функції

— постійне відчуття втоми та брак енергії

слід не зволікати, а якомога раніше звертатись до свого лікаря, який за необхідності може скерувати до фахівця в сфері психічного здоров’я.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button