Суспільство

Секрет довголіття: жителька Чернігівщини Пелагея Фесюн зустріла 100-річний ювілей

До поважного столітнього ювілею в Україні доживає не дуже багато людей. Тож людям зазвичай цікаві секрети довголіття.

На Чернігівщині в селі Бірківка разом із сином і невісткою живе Пелагея Фесюн, яка днями відсвяткувала свій сторічний ювілей. Дата поважна, тож у святковий день ювілярку вітали діти, онуки та шановані гості з Мени й Корюківки.

Яким було життя ювілярки та як вона почувається у сто років, розповіла Катерина Фесюн, невістка Пелагеї Фесюн.

Пані Катерина стала членом нової родини у 1978 році, коли вийшла заміж за сина пані Пелагеї. І донині свою свекруху вона характеризує тільки найкращими словами.

«До Другої світової війни ходила до школи в рідних Куковичах колишнього Менського району. Тоді школа була семирічка, вдалося закінчити шість класів до війни, а як війна почалася – освіта закінчилася. Виросла без батька, бо він помер, коли їй було 8 років. Усе життя працювала в колгоспі в Куковичах. У 1952-му отримала звання Героя соціалістичної праці та орден Леніна за вирощення кок-сагизу. Загалом життя було непростим і весь час у роботі. Бо працювати треба було не тільки в колгоспі, але й вести домашнє господарство, обробляти городи. Як у всіх на селі, була корова, свині, качки, кури й інша живність.  

Трьох дітей виховала, виростила. Нині має четверо онуків і трьох правнуків», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Катерина Фесюн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як сплатити комуналку онлайн: пенсіонери з Чернігова опановують смартфони

Пелагея Фесюн все життя була ланковою і навіть після виходу на пенсію ходила допомагати на колгоспну ниву.

Довгожителька має позитивну вдачу й оптимістичний погляд на життя, але водночас командирські нотки в характері були присутні.

«Після виходу на пенсію дуже любила квіти, коло хати насаджала 22 троянди.  І вже коли несила була їх обрізати, просила мене. То я й нарахувала таку їх кількість, коли займалася обрізанням.

Звісно, що в такі роки здоров’я підводить. Зокрема, на 94 році життя поламала ногу в стегні. Після такої травми багато людей узагалі не піднімаються більше. Як це сталося, ми з чоловіком забрали матір до себе, у Бірківку. Отак уже сьомий рік і живемо разом», – розповіла Катерина Фесюн.

Важливо, що після серйозної травми Пелагея Фесюн знайшла в собі сили піднятися з ліжка.

«Слава Богу, що помаленьку ходить по хаті, щоправда, з ходунками. Ми з чоловіком віддали їй наше двоспальне ліжко. Бо воно низеньке і для неї зручне. То каже, що у своїй хаті в Куковичах теж повідрізає ніжки в ліжку, щоб зручніше було. До речі, ми щороку возимо її до рідного села на день чи кілька, бо дуже хоче», – повідомила Катерина Фесюн.

Щодо вже згаданого секрету довголіття, то він, на думку Катерини Фесюн, полягає в активному способі житті життя, постійній праці й оптимізмі. А ще на свій вік Пелагея Фесюн дуже сучасна, може й по мобільному поговорити, але вже, на жаль, погано чує.

Ірина Осташко

Фото – Менська міська рада

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button