Суспільство

Підйомна допомога військовослужбовцям: особливості виплати у 2023 році

Відповідно до статті 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» підйомна допомога виплачується в таких випадках:

  • при переїзді військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом, а також тих, хто перебуває на кадровій військовій службі та військовій службі за призовом осіб офіцерського складу, на нове місце військової служби в інший населений пункт;
  • у зв’язку з призначенням на військову посаду, зарахуванням до військового навчального закладу, термін навчання в якому становить не менше шести місяців;
  • у зв’язку з передислокацією військової частини.

Питання виплати підйомної допомоги військовослужбовцям Збройних Сил України регламентуються наказом Міністерства оборони України № 45 від 05.02.2018 року.

Підйомна допомога виплачується в розмірі місячного грошового забезпечення на військовослужбовця і 50 відсотків місячного грошового забезпечення на кожного члена його сім’ї, який переїхав з ним на нове місце військової служби.

Крім того, за кожний день перебування в дорозі на військовослужбовця та кожного члена сім’ї військовослужбовця, який переїжджає разом із ним, виплачуються добові. Зараз їхній розмір становить 300 грн на особу за кожний день перебування в дорозі його та кожного члена його сім’ї, які переїхали на нове місце служби, за умови надання квитків. При цьому день вибуття та день прибуття рахуються як дві доби. У разі відсутності квитків, добові виплачуються з розрахунку за одну добу переїзду.

Підйомна допомога та добові в разі переїзду на нове місце військової служби на членів сім’ї військовослужбовця виплачуються на підставі наказу командира військової частини із зазначенням у ньому нарахованої суми до виплати. Для її отримання військовослужбовцю слід написати відповідний рапорт.

У разі потреби командир, який видає наказ про виплату відповідної допомоги, може організувати перевірку достовірності даних про переїзд членів сім’ї військовослужбовця до його нового місця військової служби.

Для цього його наказом створюється комісія з перевірки факту переїзду членів сім’ї військовослужбовця до його нового місця військової служби.

Торік за наказом МОУ № 291 від 21 вересня було визначено форму такого акта й внесено зміни до Порядку виплати підйомної допомоги.

Відповідно до цього документа її розмір обчислюється, виходячи з посадового окладу, окладу за військовим званням та щомісячних додаткових видів грошового забезпечення, установлених військовослужбовцю за новим місцем військової служби на дату, коли військовослужбовець почав виконання обов’язків за посадою (зарахування на навчання), або на дату прибуття до нового місця дислокації військової частини, на членів сім’ї — на дату реєстрації рапорту військовослужбовця про виплату підйомної допомоги на членів сім’ї військовослужбовця, які переїхали з ним до нового місця військової служби.

Також у Змінах йдеться про військовослужбовців (у тому числі членів їхньої сім’ї), «котрі призначені на посади в екіпажі кораблів і суден, що будуються, що переміщені у складі екіпажів цих кораблів і суден з пунктів будівництва до пунктів постійної дислокації та змін дислокації кораблів і суден у зв’язку з постановкою їх у ремонт. Цій категорії армійців підйомна допомога виплачується відповідно до наказів командувача Військово-Морських Сил Збройних Сил України».

Якщо члени сім’ї переїхали у зв’язку зі службовими переміщеннями військовослужбовців не безпосередньо на нове місце їхньої служби, а до інших розташованих поблизу місця служби населених пунктів і згодом бажають переїхати безпосередньо до місця служби військовослужбовців, підйомна допомога вдруге не виплачується.

Раніше АрміяInform писала, що для отримання такої допомоги на членів сім’ї слід надати певний пакет документів. Зокрема це копії сторінок паспорта з особистими даними та реєстрацією попереднього та нового місця проживання повнолітніх членів сім’ї, свідоцтв про народження дітей, що завірені підписом військовослужбовця, довідки кадрового органу про склад членів сім’ї військового, які зазначені в його особовій справі. При цьому якщо дружина й чоловік є військовослужбовцями, підйомна допомога на кожного з них виплачується за новим місцем їхньої військової служби, а на членів сім’ї — з місячного грошового забезпечення одного з них (за їхнім бажанням).

Члени сім’ї військовослужбовця, на яких може бути виплачена підйомна допомога, це дружина, діти, що не досягли повноліття, діти, які стали інвалідами до повноліття незалежно від віку, батьки або усиновителі військовослужбовця та його дружини (чоловіка), які досягли пенсійного віку або є інвалідами.

Термін, протягом якого військовий може звернутися для її отримання, становить 3 роки з моменту набуття такого права.

Джерело: АрміяInform

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button