Суспільство

Післякарантинна сесія облради під звуки прощальних акордів

12 травня відбудеться двадцять третя сесія Чернігівської обласної ради сьомого скликання. Ніби і рядова подія для більшості мешканців нашого регіону. Якби не кілька але…

Чи випадково, чи ні, але засідання призначено одразу на другий день після послаблення карантинних заходів, що тривали у країні два місяці. А це, зрозуміло, що всі, хто відстежують політичні події на місцевому рівні, будуть заклопотані іншими справами (нарешті свобода після перебування у чотирьох стінах!), не кажучи про більшість громадян, які підуть на прогулянки у парки, сквери, або відкриють нарешті свої заклади і розпочнуть роботу.

Тобто, громадська пильність до схвалених депутатами рішень буде на мінімальному рівні, що відкриває шлях до зловживань і маніпуляцій.

Варто звернути увагу і на кількість питань порядку денного сесії – їх аж 106(!). Ви уявляєте, скільки треба працювати, аби тільки прочитати усі питання і зауваження до них, не кажучи вже про обговорення? Скільки часу має тривати засідання, аби не лише прочитати назви питання та одразу проголосувати за них, а ще й провести дискусії? А перерви, що мають періодично відбуватися для провітрювання приміщення і задля дотримання епідеміологічних норм? Тому вже організація цього заходу наштовхує на роздуми про прагнення розглянути питання без участі громадськості та нашвидкуруч.

Якщо ж придивитися до порядку денного більш уважно, то дійсно можна знайти чимало «цікавих» питань, за якими стоять інтереси конкретних впливових людей Чернігова і Чернігівщини.

Приміром, питання «Про надання комунальному підприємству «Чернігівбудінвест» Чернігівської міської ради дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту за адресою: м. Чернігів, пр. Миру, 43, а також наступне – «Про надання товариству з обмеженою відповідальністю «РІЕЛ.КО» дозволу на щодо встановлення меж частини земельної ділянки, на яку поширюється право сервітуту за адресою: м. Чернігів, пр. Миру, 43. Ніби і нічого, якби не той факт, що за вказаною адресою офіційно розташована … Чернігівська обласна рада. Власне порушені питання передбачають облаштування проїзду територією облради до довгобуду, який ніби має бути офісним центром, на перехресті вулиць Київської та П’ятницької. Передбачається облаштування там і парковки. Навіть не варто нагадувати, кому належить цей довгобуд…Адже йдеться про компанії, дотичні до керівництва міськради Чернігова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атрошенко поповнив власну казну на 6 мільйонів

Також схвалюватимуться на сесії облради питання про оформлення землі для КП «Ліки України» з високою ймовірністю наступної передачі землі ТОВ «Ліки України». До речі, у питанні «Про надання управлінню комунального майна Чернігівської облради згоди на розроблення технічних документацій із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі» йдеться про будівництво та обслуговування будівель торгівлі за 14 адресами по всій області. Коли ж подивитися, що це за адреси, то виявиться, що це … аптеки колишнього КП «Ліки України». Ще пів року тому питання мало резонанс у місцевих ЗМІ, але час йде, з’являються інші, більш нагальні питання (той же коронавірус), і це питання поступово зникло з публічного порядку денного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Оборудка століття»: що насправді відбувається доводка КП «Ліки України»

Навіть за тих обставин, що новопризначений голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко обіцяв розібратися і навести порядок із аптеками, що раніше були комунальними та прибутковими, а потім зненацька стали збитковими з подальшою необхідністю їх передачі до приватного товариства, нічого радикального не сталося. Віз і нині там…Цікаво чи не так? Чому так відбувається?

А загалом, до порядку денного обласної сесії включено комплекс земельних питань, і коли розглядати їх детально, чи не в кожному можна знайти чиїсь безпосередні інтереси… І риторичне питання — що з цього матиме громада Чернігівської області?

За останніми повідомленнями, місцеві вибори в Україні переносити не планують  і вони мають відбутися у восени цього року. А тому, зрозуміло, залишилися одиничні засідання обласної ради до жовтня, і варто поспішати вирішити всі свої питання, аби не запізнитися. Бо хтозна, як потім усе складеться, чи можна так буде вирішити на свою користь свої питання? Тож, під прощальні акорди обласна рада, точніше її окремі представники і наближені до них можновладці, які не позбавлені грошей та впливу, поспішають урвати ті ласі шматки, що залишися в комунальній власності Чернігівської області. Що буде потім, їх не хвилює, адже вони роками звикли жити за принципом: «Після мене – нехай і потоп». Тому «шкурні» питання вносяться до порядку денного і можуть прийматися без особливого розгляду і галасу. Чи буде так і цього разу?

Тому варто всім небайдужим до майбутнього Чернігівщини прийти на засідання сесії, аби поставити можновладцям незручні питання.

Ще статті по темі

Back to top button