Суспільство

Пластикова небезпека: чому не варто нести штучні квіти на кладовище

Цьогорічна весна, зокрема пандемія через коронавірус і карантин, внесли корективи в поминальні дні. Чернігівців і жителів області закликають дотримуватися режиму самоізоляції і не відвідувати у найближчі дні кладовища, або, як варіант, перенести відвідини могил рідних на червень. Проте, як відомо, традиції та звички часто беруть гору. Тож якщо масового паломництва на кладовища і не буде, поодинокі містяни все ж поминатимуть померлих. І разом із тим традиційно понесуть на цвинтарі букети, кошики чи вінки зі штучних квітів.

Про шкоду пластику в сучасному світі говорять постійно. Коли одні сортують сміття і відмовляються від поліетилену, інші, не звертаючи уваги ні на що, в поминальні дні знову і знову несуть на могили своїх рідних штучні квіти, не замислюючись про їх шкоду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Владі на Чернігівщині рекомендують закрити для відвідування кладовища

Пластикове сміття завдає шкоди не лише довкіллю, а й становить велику небезпеку для здоров’я і життя людей. Адже після спалювання пластикових квітів і вінків виділяється велика кількість токсичних речовин, розкладання яких у ґрунті триває упродовж сотень років. Про шкоду штучних квітів на кладовищах свідчить й вигляд околиць будь-якого цвинтаря в містах і селах, на яких височіють купи різнокольорового квіткового сміття, яке оминула доля бути спаленим.

Відмовитися від пластикових квітів на кладовищах закликає і Православна церква України, наголошуючи, що вони не мають нічого спільного з християнською вірою і не допоможуть спочилому в осягненні Царства Небесного.

«Душі наших померлих близьких не потребують матеріальних нагород. Найкращим виявом пам’яті та любові до рідних будуть ваші відкриті серця та щира молитва за упокій душі», — йдеться у зверненні ПЦУ до вірян на офіційній сторінці у Facebook.

59295529_2211897058886423_2852348039664762880_o

Настоятель Чернігівського кафедрального собору святої Катерини отець Роман Кінник каже, що канонів стосовно того, які квіти нести на могилки, немає, але краще зробити вибір на користь живих.

«Для Бога немає померлих, у нього всі живі. Тож і квіти треба обирати натуральні. Бо штучні – це сміття», – говорить отець Роман.

Наголошує отець Роман і на тому, що квіти, як і будь-яка атрибутика, не додають духовності процесу поминання.

«Найперше поминання – це молитва. Не просто прийти до священика, дати йому записку та попросити помолитися. Треба самим перехреститися і попросити «Господи, пом’яни душу такої-то людини» біля могили померлого. А взагалі кожен православний має кожного дня читати вранішню молитву. Саме в ній є просіння за живих і за померлих. Якщо кожного ранку за них молитися і називати їхні імена, то й буде від цього тільки користь», – наголошує отець Роман.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button