Суспільство

Почесному громадянину Чернігова Герарду Кузнєцову встановили меморіальну дошку

Учора, 28 жовтня, у день відзначення 77-ї річниці вигнання нацистських окупантів з України, у Чернігові відкрили меморіальну дошку Почесному громадянину нашого міста Герарду Олексійовичу Кузнєцову. Встановили її на житловому будинку по вул. Преображенська, 14-а, де він проживав.

Герард Олексійович Кузнєцов (1925-2020) – відомий краєзнавець, автор книг та статей з історії Чернігова, один з організаторів Товариства охорони пам’яток історії та культури в нашому місті, засновник і керівник його спелеоархеологічної секції, засновник міського клубу «Юний археолог». На його рахунку — майже 100 археологічних знахідок. Він проводив велику роботу по увічненню пам’яті воїнів, які загинули у роки Другої світової війни, керував групою пошуковців клубу «Патріот Батьківщини».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Атрошенко вступив у конфлікт із представникам ТРЦ «Голлівуд», або Як на чернігівській сесії «майданівці» почубилися через паркінг (Відео)

 

Герард Кузнєцов народився 23 вересня 1925 року. До Чернігова переїхав, коли йому було дев’ять років. У 16-річному віці на власні очі бачив злодіяння окупантів під час Другої світової війни. У серпні 1943 він став партизаном з’єднання «За Батьківщину», а пізніше перейшов до з’єднання під командуванням Михайла Шукаєва, був розвідником. Потім став бійцем 1-го гв. Кавалерійського корпусу 1-го Українського фронту. Воював у Польщі, Німеччині. Перемогу зустрів у госпіталі.

Нагороджений орденом Вітчизняної війни ІІ степеню, медалями «За бойові заслуги», «Партизану Вітчизняної війни» ІІ степеню.

Після війни служив у армії. За станом здоров’я пішов у відставку, проживав у Чернігові. Працював на чернігівських підприємствах: меблевій фабриці, комбінаті Хімволокно.

Герард Кузнєцов був активним учасником ветеранського патріотичного руху та почесним членом Українського товариства охорони пам’яток історії та культури. Звання «Почесний громадянин Чернігова» Герарду Кузнєцову присвоєне 8 вересня 2005 року рішенням 17-ї сесії Чернігівської міської ради 4-го скликання.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Прес-служба Чернігівської міської ради

Ще статті по темі

Back to top button