Подружжя з Коропа вирощує найдорожчу у світі спецію
Декілька років тому наша газета писала про Юрія Дечка. Тоді героями горизонтівської публікації був чоловік-експериментатор та його чуфа — земляний горіх, який Юрій садив у Крисках, звідки сам родом. На той час чуфу у наших краях, мабуть, ніхто і не вирощував, принаймні, на таких великих площах, як герой нашої розповіді. Вирощував і продавав. До речі, від чуфи коропчанин не відмовився: садить її і зараз. Чимало. 20 соток. Щоправда, цього року через війну площі дещо менші. Хоча ринок збуту налагоджений, то ж тільки давай продукцію. Навіть відходи рибалки забирають на приманку.
Та Юрій у душі, вочевидь, — любитель експериментувати. Бо знову взявся за нову і незвідану у наших краях справу — розводити шафран, який у народі прийнято називати крокус. Утім, на наших клумбах ростуть декоративні крокуси. Чоловік же розводить той шафран, який вважається найдорожчою пряністю у світі. Має ця спеція своєрідний аромат та гіркуватий присмак. Використовують шафран у кулінарії як приправу, а також як природний барвник до супів, страв із м’яса та рису. У харчовій промисловості застосовують його для підфарбовування різноманітних продуктів: вершкового масла, сиру, булочних та кондитерських виробів, кремів, цукерок, напоїв тощо. Цінний шафран і своїми лікувальними властивостями.
Та беручи до уваги його золоту ціну, чи-то спеція, чи-то ліки шафранові не на кожен день і не для кожного гаманця.
Як же виникла шафранова ідея? Виявляється, зовсім випадково.
— Три роки тому приїхали до мами на день народження. Було це першого листопада. По телевізору саме йшли новини, розповідали, що на Херсонщині фермери закінчують збирання врожаю шафрану. Зупинився, стало цікаво, що то за квітка така, за яку дають такі великі гроші? Там, на Херсонщині, збирають, а у нас — ні. Чому? І в голові відразу промайнула думка: «А чому б і собі не спробувати?» — згадує чоловік той момент, коли вперше почув про цю пряність, на якій можна заробити.
Отож почав вивчати інформацію про шафран, а заодно збирати і гроші на цибулинки квітів, бо ж вони дуже дорогі. Спочатку замовив кілограм цибулинок шафрану, віддавши за кілограм 350 гривень. Десь у середині листопада, коли вже перші морози почалися, трохи посадив у себе на городі. Укривав шафранову латочку, аби цибулинки не померзли. І став з цікавістю чекати: виросте що навесні чи ні. Виросло. Недаремно вкинуті у землю гроші.
— Торік уже посадив дві сотки шафрану. За кілограм цибулинок уже платив по сім доларів. На один метр квадратний потрібно десь 0,7-0,8 кг шафрану, — розповідає чоловік. — А цього року навесні посадив ще сім соток із хвостиком. Але засаджував уже своїми цибулинками, вирощеними на коропській землі. Цибулинки нормально переносять зиму, витримують до 20 градусів морозу. Садити треба у глибину від 10 до 15 сантиметрів, як картоплю. Але глибину треба регулювати. Якщо хочете, щоб було багато квітів, то треба садити глибше, якщо треба, щоб і квіти були, і цибулинки, то варто садити на глибину 10-12 см. А якщо вам потрібні тільки цибулинки, то треба садити ще вище до поверхні. Частину шафрану я посадив на квіти, частину — на цибулинки.
Дорога квітка любить і руки золоті
Гостювали ми в Юрія, коли шафран саме починав цвісти. Масового цвітіння не було, але поодинокі фіолетові квіточки, такі ніжні та тендітні, милували зір.
— Ось ці жовтогарячі тичинки, — показує чоловік, зірвавши квіточку, — і є найдорожчою спецією у світі.
Чому найдорожча? Бо цвітуть квіти лишень раз на рік, а тривалість цвітіння коротка — не більше двох тижнів. Пік цвітіння цих тендітних квітів припадає на другу половину жовтня.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі Коропської громади збирають допомогу для переселенців
Інший момент, який впливає на ціну. Процес збору шафрану — трудомісткий. Збирання квітів, відщипування жовтогарячих ниточок, сушіння, фасування — усе ручна робота, майже ювелірна.
Ну, і третя причина, чому шафран дорогий, — це його лікувальні властивості.
Шафран для Дечків можна вважати став справою сімейною, адже кожен докладає своєї праці.
— Щоранку ми з дружиною збираємо квіти. Бажано це робити зранку і в той момент, поки квітка повністю не розпустилася. Тоді легше відривати ось ці тичинки, яких у квітці в основному три. Квітка цвіте тільки три дні, тому варто своєчасно все робити.
Та у тата й мами є і два помічники: п’ятирічний Гліб та дванадцятирічний Артем.
— Тільки внесла до хати квіти, як малий уже біжить. «Мам, я буду відривати ниточки», — розповідає Вікторія, дружина експериментатора. — Терпіння у хлопців вистачає сидіти над цією копіткою справою.
Коли тичинки відщипані, їх треба висушити при температурі сорок градусів. У сушеному вигляді шафран має вигляд тонких темно-червоних ниточок, які при змішуванні з рідиною або продуктами забарвлюють їх у жовтогарячий або помаранчевий колір.
Після того, як шафран висушений, господарі фасують його по одному граму в скляні малесенькі пляшечки.
— А ви використовує шафран у своєму меню?
— Звичайно, діти люблять чай із шафраном. Додаємо його в плов, у м’ясні страви.
Не могли не поцікавитися, скільки ж грамів шафрану Юрію вдалося торік насушити із двох квітучих соток.
— Десь до тридцяти грамів насушив, — відповів чоловік.
— А яка нині ціна на шафран?
— На сьогодні один грам шафрану коштує 250 гривень. Попит на шафран є. Торік трішки продав, але поки що я ставку роблю на розведення цієї пряності. Для сімейного бізнесу до одного гектара шафрану вистачить із головою, — вважає Юрій, який всерйоз захопився східною пряністю і наступного року планує розширити площу до тридцяти соток.
Хтось довго думає, чим би його зайнятися, на чому заробити, а хтось, як Юра Дечко, довго не вагаючись, ризикує, вкладає кошти, працює, як бджілка, і вірить, що все вдасться і за труди праведні буде нагорода.
Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv
Людмила ВЛАСКО
Фото авторки