Суспільство

На Чернігівщині диких тварин вакцинуватимуть з повітря від сказу

27 вересня в Чернігівській області стартує планова пероральна імунізація м’ясоїдних диких тварин (лисиць, вовків єнотоподібних собак) від сказу.

Сказ – одна з найнебезпечніших вірусних хвороб, спільних для тварин і людей, яка вражає центральну нервову систему, з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами і завжди закінчується смертю. Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотоподібні собаки та безпритульні тварини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про ситуацію на Чернігівщині із захворюваністю тварин на сказ та інфекційні хвороби

До речі, на Чернігівщині від початку року випадки сказу (в тому числі в дикій фауні) не реєструвалися, зокрема і завдяки проведенню постійної профілактичної роботи. Проте епізоотична ситуація в Україні загалом щодо цього небезпечного інфекційного захворювання потребує вжиття радикальних заходів. Одне з чільних місць серед них посідає саме пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин, ефективність якої впродовж останніх кількох років доведена як в експериментальних, так і в польових умовах.

Вакцинація на території Чернігівщини буде здійснюватися повітряним розподілом принад із антирабічною вакциною за допомогою літаків АН-2.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області звертається до жителів регіону з проханням не хвилюватися, якщо побачать літак, що розкидає приманку з вакциною, розміром із сірникову коробку. Таким чином відбувається процес вакцинації диких м’ясоїдних тварин від сказу. Також не слід брати брикети з вакциною до рук і переносити з місця на місце.

Тривалість проведення пероральної імунізації на території всієї області залежатиме від погодних умов.

Розкидання вакцини літаками буде відбуватися над лісовими та сільськогосподарськими угіддями.

Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button