Суспільство

«Похорон з відспівуванням»: як на Чернігівщині децентралізацію хоронили

Чернігівщина останні роки була в лідерах децентралізації. Прагнення людей добровільно об’єднуватися в громадах винагороджувалося інфраструктурними та економічними успіхами. Люди в громадах працювали, мріяли, планували – все заради розвитку і кращого життя. Утім, відбулася дуже ганебна подія, яка стала децентралізаційним вироком для тисяч жителів області.

У Києві на чергових урядових консультаціях стосовно представлення проекту Перспективного плану створення об’єднаних громад в Чернігівській області, нехтуючи законом і здоровим глуздом, було запропоновано «перекроїти» область по-своєму. «Децентралізаційні» схеми на засіданні представляв голова Чернігівської ОДА Андрій Прокопенко.

Дивно, але на урядовому обгорненні було зроблено три реверанси трьом відомим аграрним магнатам (з Бобровицького й Срібнянського районів, а також відомого на Чернігівщині політика-мільйонера). Невже це банальне співпадіння?

Отже, давайте про фактаж. Так у Бобровицькому районі самою першою була створена Новобасанська громада, яка показала себе як самодостатня, успішна і ефективна об’єднана територіальна одиниця.

За цією громадою, далі від Бобровиці, а точніше взагалі не межуючи з нею, розташовані три села: Козацьке, Петрівка і Гаврилівка. Ці села пропонувалося віднести саме до Новобасанської громади, що логічно, адже з нею вони і межують. В департаменті розвитку економіки Чернігівської ОДА запевняли, що так все і буде. Але на урядовій зустрічі Андрій Прокопенко заявив, що до нього приїхали чотири депутати обласної ради і «вмовили» його прийняти дещо інше рішення.

«Я не міг їм відмовити», — такою була аргументація голови ОДА. Чому губернатор не міг їм відмовити? Питання риторичне.

Також було прийняте рішення про необхідність ліквідації Новобасанської громади і її приєднання до Бобровицької громади. Питання стосуються територіального устрою області, тобто – кому, які землі віддати.

Перше рішення, в Бобровицькому районі, в догоду місцевому відомому «герою-латифундисту», котрий кукурудзою виснажує весь регіон. «Герою», який спочатку хвалебні оди співав новообраному президенту і готовий був привселюдно цілувати-обнімати Володимира Зеленського, а нині чомусь різко почав його критикувати.

Нехтуються бажання людей, здобутки Новобаанської громади, нехтується її самодостатність, першість у створенні. З порушенням було вирішено віддати її наполегливому «герою». Друге «вольове» рішення перекроїти Талалаївщину і віддати регіон під одноосібний контроль місцевому агромагнату, колишньому місцевому нардепу-мажоритарнику від Срібнянщини. На засіданні всупереч закону «відірвали» дві сільські ради Таллаївського району до Срібнянської громади, яка є «своєю» для згаданого екс-депутата. Той обробляє землі (екс-народний виявився ще і багатеньким латифундистом) в Талалаївському районі, саме тій його частині, яку приєднали.

82867461_2460590967541311_3161837507499261952_o

«Вирішили» і долю села Вихвостів Городнянського району, віддавши цей населений пункт на поталу в Тупичівстку ОТГ, яка вважається «аграрною вотчиною» ще одного відомого в області політика-мільйонера. Хоча жителі Вихвостова насправді дуже не хотіли приєднуватися до цієї громади. Але, мабуть, простим селянам не під силу «переконати» відповідальних керманичів.

Біда постукала (точніше, біду підсунули) у двері Дмитрівської громади Бахмацького району. Цій ОТГ не дали народитися. Хоча в перспективному плані спочатку ця ОТГ мала б утворитися, адже відповідала всім вимогам. Але… Громаду підбили навіть не давши злетіти.

Плисківську ОТГ Борзнянського району поки тимчасово «помилували», мовляв, подумають стосовно подальшої долі цієї громади. Так, не дивуйтеся, ця ОТГ також під загрозою зникнення.

Жителі Чернігівщини мають володіти інформацією про це свавілля. Люди мають знати, хто і як вбиває децентралізацію! Ви маєте знати і робити висновки. Якщо ви живете в успішній громаді на Чернігівщині, в яку добровільно об’єдналися і разом працюєте на її благо – будьте обережні. Можливо, саме до вас прийдуть найближчим часом із «чорним списком». Адже небезпечна хвороба, основний діагноз якої – підігрівання багатим латифундистам, може прогресувати з шаленою швидкістю і охопити всю область.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. В мене є ряд важливих питань до Прокопенка. Поки що не вдалося з’ясувати яким чином на них можна отримати відповідь. Сподіваюся, що Андрій Подорван організує систематичні прес-конференції голови ОДА або сам компетентно інформуватиме журналістів про діяльність та її обґрунтованість голови ОДА.
    Якщо ж виявиться що голова ОДА німий, чи такий, котрий не здатен притомно пояснити мотиви своїх дій, то доведеться суспільством думати про те, що з таким головою робити.

Back to top button