Суспільство

Покращував статті у Вікіпедії: ніжинський викладач переміг на міжнародному конкурсі

До 15 травня 2022 року у Вікіпедії тривала глобальна кампанія #WikiForHumanRights 2022: Право на здорове довкілля. Упродовж місяця учасники та учасниці створювали та покращували статті у Вікіпедії на теми, повʼязані з правами людини та зміною клімату.

У цій кампанії переміг українець Олександр Желіба (користувач Krutyvuss).

WikiForHumanRights 2022 — це міжнародний конкурс, спрямований на створення та покращення наявних статей у Вікіпедії, пов’язаних із правами людини та трьома планетарними кризами: зміною клімату, забрудненням довкілля та втратою біорізноманіття.

У цьогорічній кампанії взяли участь 700 учасників і учасниць з усього світу, які створили та вдосконалили понад 4000 статей у різних мовних розділах Вікіпедії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У фотоконкурсі пам’яток культури для Вікіпедії обрали найкраще фото Чернігівської області 2021 року

Перше місце у цьогорічному конкурсі посів українець Олександр Желіба (користувач Krutyvuss). За місяць конкурсу він створив нових 215 статей, за які отримав 1575 конкурсних балів.

Олександр є викладачем Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя та співавтором посібників із громадянської освіти для закладів середньої та вищої освіти. У спілкуванні з нами він розповів:

«Я цікавлюся цією проблемою понад 20 років, відколи долучився до громадянської освіти. Вважаю, що людство має налагодити гармонійні стосунки з природою та бути не лише споживачем її ресурсів, а й охоронцем.

Саме через поширення вільних знань Вікіпедія робить потужний внесок у захист природного середовища. Зазначу, що громадська організація «Вікімедіа Україна», яка опікується Вікіпедією, у своїй діяльності користується екологічним принципом. Це проявляється у використанні сувенірів із екоматеріалу, сувенірів для багаторазового використання тощо».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button