Суспільство

Поліція разом із громадами Чернігівщини реалізовує спільний безпековий проєкт

На Чернігівщині крок за кроком реалізовують новий безпековий проєкт «Поліцейський офіцер громади». Нині оголошено відбір на посади поліцейських офіцерів громади з обслуговування 32-х громад у всіх районах Чернігівської області. Адже з представниками саме такої кількості громад керівництво Головного управління Нацполіції у Чернігівській області підписало меморандуми про співпрацю.

Першими ж громадами, з якими було підписано меморандуми на Чернігівщині ще у грудні 2021 року, стали Парафіївська, Ічнянська та Понорницька громади.

Правоохоронці повідомляють, що поліцейський офіцер громади – це офіцер поліції, який працює на території певної громади без залучення до виконання службових завдань за її межами.

Його обов’язок – щоденно забезпечувати порядок на ввіреній території, своєчасно реагувати на проблеми громади у сфері безпеки та запобігати вчиненню правопорушень.

«Раніше, коли було багато районів на Чернігівщині, ми забезпечували безпековий простір, не дуже активно взаємодіючи з громадою. Просто обслуговували виклики, реагували на правопорушення й таке інше. Тепер же безпековий простір на місцях мають створити громади разом із нами. Так вимагає закон про Національну поліцію», – у коментарі для ЧЕline зазначив Андрій Зеляк, заступник начальника управління превентивної діяльності ГУНП у Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські Тетяни розповіли, як живеться з такими іменами

Відповідно, у громад і поліції є свої завдання, які вони мають виконати. Завдання громад полягає насамперед у створенні умов для роботи поліцейських офіцерів. Тобто відкриття поліцейських станцій.

«Громада надає умови для праці поліцейського. Це окреме приміщення або приміщення з окремим входом на першому поверсі. Якщо працюватиме один поліцейський, то додається одна кімната щонайменше 12 метрів квадратних для прийому громадян, друга кімната – для прийому громадян із вадами, для громадян із дітьми, в якій мають бути іграшки, квіти, а також не тільки офісні стільці, а й диван, аби можна було поспілкуватися з дитиною чи неповнолітнім у більш зручній обстановці. Потрібна також кімната відпочинку, бо поліцейський працюватиме не з 9.00 до 18.00, а матиме ненормований робочий день. Бажано також, щоб у приміщенні були душова кабіна і туалет. Також вимоги – наявність пандуса та наявність кнопки виклику, наявність оргтехніки, меблів і сучасний недорогий ремонт. А ще інтернет, бо поліцейський матиме окремий доступ до різних порталів. Зможе перевіряти правопорушників за базами МВС», – розповів Андрій Зеляк.

Натомість підготовка, навчання, тестування й екзаменування поліцейського офіцера – це завдання правоохоронців. До речі, участь у вже згаданому конкурсі можуть взяти нинішні атестовані співробітники поліції, які мають загальний практичний стаж служби в поліції не менше ніж півтора року; вищу освіту; належний рівень фізичної підготовки, відповідно до затверджених нормативів; посвідчення водія категорії «В» і практичний стаж водіння.

Заповнити анкету учасника можна до 24 лютого 2022 року.

А як проєкт «Поліцейський офіцер громади» реалізовують у громадах Чернігівщини. Та й взагалі, що про нього думають?

Олександр Медведьов, голова Сновської громади

Ми дали добро на те, що беремо участь у цьому проєкті. Але ми зараз тільки на стадії переговорів. Розглядаємо варіанти, де можна буде розмістити поліцейського офіцера. Йдеться про приміщення амбулаторії, що в селі Тур’я. Там для поліцейського буде кімната з окремим входом. Вона якраз відповідає вимогам. Також приміщення, які є, це Кучинівська сільська рада і будинок культури у Сновську. Але це не означає, що в усіх цих названих приміщеннях базуватимуться поліцейські офіцери. Можливо, буде якась одна база, а інші об’єкти – робочі місця.

Стан амбулаторії в Тур’ї нормальний, тільки здали в експлуатацію. А в інших об’єктах потрібні ремонти. Але найголовніше питання – гроші. За що їх робити? Хоч тема з поліцейськими офіцерами громади – хороша.

Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради

Відповідно до програми «Безпечна громада», ще минулого року ми запланували створення поліцейських станцій. І торік було визначено, що перша станція запрацює в селі Макошине. Для цього в частині приміщень старостату зроблено ремонт. Він уже майже завершений. Єдине – залишилася кімната для відпочинку. Думаю, що до квітня завершимо.

Меморандум із Нацполіцією ми підписали минулого тижня. Національною поліцією вже оголошено набір конкурсантів саме на поліцейських офіцерів. І вже з травня-червня ці поліцейські почнуть працювати в тих станціях, які органи місцевого самоврядування готували.

А на сесії міської ради внесено зміни до програми «Поліцейський офіцер громади» на цей рік. Передбачили ще матеріально-технічну допомогу у вигляді паливно-мастильних матеріалів для автівок, які будуть передані Нацполіцією поліцейським офіцерам громади.

На цей рік ми орієнтуємось щонайменше на двох поліцейських офіцерів громади. Бо наступним кроком у створенні поліцейської станції в нас буде село Стольне. Також як подальший варіант ще розглядаємо Блистову.

Як бачимо, ремонти приміщень і відкриття поліцейських станцій – це перший етап проєкту «Поліцейський офіцер громади». Багато громад області, зважаючи на суттєву кількість уже підписаних меморандумів із правоохоронцями, зі своїми завданнями впоралися.

Але найголовніший етап проєкту ще попереду. Адже знайти людей, які успішно пройдуть навчання, витримають всі вимоги, успішно складуть іспити та працюватимуть на благо жителів громад, – справа нелегка, але можлива.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button