Суспільство

Понад 200 чернігівців перевірили свій стан здоров’я

Цукровий діабет – це захворювання, яке може мати серйозні ускладнення та збільшує ризик передчасної смерті. Медики України всіляко намагаються привернути увагу до цієї проблеми в межах Всеукраїнського місячника протидії цукровому діабету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хвороба XXI століття: психіатри б’ють на сполох

Тематична акція «Цукор – під контролем!» відбулася в поліклініці Чернігівської міської лікарні №2. Під час заходу всі охочі мали можливість безкоштовно пройти експрес-тест на виявлення рівню цукру в крові, виміряти тиск й отримати консультацію лікаря-ендокринолога.

До уваги учасників були презентовані локації напрацювань фітотерапії та продуктів оздоровчого спрямування. Кожен міг отримати флаєри з інформацією щодо здорового способу життя. Мета заходу – не лише розповісти про хвороби та їхні наслідки, а й навчити пацієнта жити з ними якісно.

За дві години, які тривала акція, 164 чернігівці перевірили свій рівень цукру та 70 – дізналися про рівень артеріального тиску. У п’яти пацієнтів рівень цукру в крові був занадто високим (найвищий показник – 23,1), у 25 – підвищений. З десяток пацієнтів прийшли з високим тиском, про який навіть самі не знали.

Як зазначила лікар-ендокринолог Вікторія Дякончук, у Другій лікарні більш як 2,5 тисячі хворих на діабет, з них 500 – страждають  на інсулінозалежний діабет. Діабет I-го типу іноді може переходити й у II-й тип. Співвідношення I-го і II-го типу діабету має бути 1:10. Фактично – 1:5. На практиці другий тип діабету здебільшого залишається не виявленим. Тож мета цієї акції − привернути увагу людей до свого стану здоров’я та стимулювати їх до медичного обстеження.

Як акцентувала увагу лікар-ендокринолог Надія Халімон, цукровий діабет – це інвалідизуюча патологія, яка триває досить довгий час. Якщо хвороба не компенсова (це коли відмічаються високі рівні цукру), відбувається розвиток пізніх ускладнень. Такі пацієнти  перебувають у зоні ризику щодо інфаркту та інсульту. Дана патологія може призвести до інвалідності та інколи, на жаль, – і до передчасної смерті.

Чернігівська міська лікарня №2

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button