Суспільство

Понад 400 заяв від постраждалих: у Менській громаді досі встановлюють збитки, спричинені градом

Увечері 2 червня на Чернігівщині пройшла злива з градом, розмір якого сягав курячого яйця. Найбільше зачепило Менську громаду.

Хоч уже й минуло кілька днів, у громаді продовжують підраховувати заподіяні стихією збитки, бо їх дуже багато. Переважно постраждала Мена та частково село Феськівка.

«Наслідки дуже плачевні. На сьогодні працюють уже п’ять мобільних груп, бо ще продовжуємо встановлювати обсяги пошкоджень. Уже маємо понад 400 заяв від людей.

У соціальній сфері найбільше постраждали заклади освіти, переважно дахи. Трішки потекли стелі в класах, бо після граду ще був сильний дощ. У деяких школах уже почали ремонтні роботи. Але кошти поки, по суті, знімаємо із заробітних плат. То чим перекривати будемо? Мабуть, шукатимемо якісь альтернативні варіанти.

Є приблизно 30 пошкоджень по лікарні. І дуже постраждав житловий фонд – приватні будинки, багатоповерхівки. Постраждали автівки.

По Мені городину вибило під нуль, можливо, подекуди картопля ще підніметься, а інші культури – навряд.

Для сільських мешканців городи дуже важливі. І в Мені, де приватний сектор, багато хто тримає худобу. Та й взагалі люди завдяки городам самостійно забезпечували себе овочами», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

Постраждалих багато, і принаймні ті, хто вже звернувся чи ще звернеться до міської ради, розраховують на компенсацію. Але в нинішніх умовах це питання дуже непросте.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як утворюється град: на Чернігівщині випали величезні градини

За словами Юрія Стальниченка, з бюджету громади більшість коштів була спрямована на утримання соціальної інфраструктури та допомогу ЗСУ. Зокрема, на останній сесії майже пів мільйона гривень спрямували на допомогу сім’ям загиблих військових, на ритуальні послуги при похованні загиблих.

Натомість на допомогу у випадках надзвичайних ситуацій закладено лише 80 тисяч гривень. Ці гроші передбачалися на випадок, якщо, не дай Бог, у когось із жителів згорить будинок чи ще щось подібне трапиться. Тож величезний град і наслідки, які він спричинив, стали неабияким викликом для громади.

«Щодо постраждалих від граду, то ще пару днів – і будемо знати масштаби пошкоджень. Зараз готуємо листи до міжнародних партнерів, мабуть, будемо звертатися і до інших структур. 

На сьогодні ми орієнтовно розуміємо, що є багатоквартирні будинки, де 200-300 листів шиферу пошкоджено. А один лист коштує 600 гривень. То зважаючи на те, що наразі 400 заяв, нам потрібен не один мільйон гривень. Ми фізично не зможемо забезпечити допомогу з бюджету всім. Аби компенсувати всі збитки, треба бути мегабагатою громадою і щоб не було війни. Бо на сьогодні це дуже великий виклик.

На найближчій сесії будемо переглядати питання надання матеріальної допомоги. Але ж вона надається, зважаючи на те, які доходи має сім’я. То комісія окремо розглядатиме кожен випадок і визначатиме, якою в межах кошторису може бути допомога. Але ми розуміємо, що це не буде допомога, яка покриє всі збитки. Бо таких коштів у бюджеті немає», – пояснив Стальниченко.

За його словами, деякі люди мають страхові договори, то звертатимуться до страхових компаній по компенсацію.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button