Суспільство

Як утворюється град: на Чернігівщині випали величезні градини

Увечері 2 червня на Чернігівщині пройшла злива з градом, розмір якого сягав курячого яйця. Найбільше зачепило Менську громаду, мешканці якої виставляли світлини з величезними градинами та побитою городиною і не тільки.

За даними спостережень метеостанцій Чернігівського обласного центру з гідрометеорології, випав град діаметром 10 мм, що відповідає критерію небезпечного метеорологічного явища І рівня небезпечності.

Натомість, за даними Департаменту з питань ЦЗ та ОР, унаслідок погіршення погодних умов 2 червня сталося пошкодження повітряних ліній електропостачання, відключено 12 ЛЕП 10 кВ (із них 8 – частково), 120 трансформаторних підстанцій.

«Без електропостачання залишилися мешканці 21 населеного пункту в Новгород-Сіверському, Корюківському, Ніжинському та Прилуцькому районах.

Місцеві жителі Корюківського району спостерігали жахливі наслідки негоди, град розміром із куряче яйце», – йдеться в повідомленні.

Загалом град – незвичайне природне явище, що може застати зненацька в будь-якому місці. Тяжкі градини — справжнє випробування на міцність: вони можуть завдати шкоди здоров’ю, пошкодити майно, стати причиною неврожаю. На щастя, крижані опади падають із неба не так часто.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові аномально рано зацвіли липи

Як утворюється град

Фахівці кажуть, що утворення граду – нескладний процес, який базується на законах фізики. Хмари, в яких він формується, зазвичай нашаровуються одна на одну: найнижче знаходяться ближче до Землі, найвище — за кілька кілометрів над її поверхнею. Коли на вулиці встановлюється сильна спека, водяна пара разом із нагрітим повітрям починає підніматися вгору, поступово охолоджуючись. Висхідний потік може бути настільки сильним, що частинки пари заносить на велику висоту, де вони спершу сильно охолоджуються, а потім починають перетворюватися на градини. Для формування крижаних кульок потрібні два фактори: швидкість висхідного вітру має бути не нижче як 10 м/с, а температура – не нижче як 20-25 градусів.

Якщо розрізати градину, можна підрахувати кількість шарів. Їх буде рівно стільки, скільки разів горошина підніметься й опуститься в середині хмар. Що довше вона протримається в повітрі, то більшою стане.

Метеорологи стверджують, що в темний час доби ймовірність випадання таких опадів практично дорівнює нулю. Град зазвичай йде вдень. Це пов’язано з тим, що вночі поверхня землі охолоджується і немає можливості для створення сильних повітряних потоків, які могли б доставити пари у верхні шари атмосфери. Хоча є свідчення, що град може накрити землю і вночі. Щоправда, він буде дрібним, а для його виникнення потрібна велика грозова хмара.

Чи буває взимку град? Відповідь це запитання теж заперечна. У цей час року може випасти крижаний дощ. Зимовий дощ у вигляді крижаних куль однорідний і прозорий, а град може складатися з кількох різних структур.

Підготувала Ірина Осташко

Фото – зі сторінки Чернігівського обласного центру з гідрометеорології в соцмережі

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button