Суспільство

Поради чернігівцям при покупці новорічних прикрас

Новий рік і Різдво – час подарунків та новорічних прикрас, тому слід бути особливо обережними та уважними, купуючи дані види товарів. Вимоги та норми безпеки для такої продукції повинні відповідати  «Правилам роздрібної торгівлі непродовольчими товарами», затвердженими наказом МЕУ № 104 від 19.04.2007.  

Відповідно до п. 15 «Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами» під час продажу непродовольчих товарів вітчизняного та іноземного виробництва працівники суб’єкта господарювання зобов’язані надати споживачам необхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію в супровідній документації, що додається до продукції, на етикетці, а також у маркуванні чи іншим способом (у доступній наочній формі), прийнятим для окремих видів товарів, щодо:

  • назви товару, найменування або відтворення знака для товарів і послуг, за якими вони реалізуються;
  • основних властивостей товару, номінальної кількості (маси, об’єму тощо), умов використання;
  • вмісту шкідливих для здоров’я речовин, що встановлені нормативно-правовими актами, та застереження щодо застосування окремих товарів, якщо такі застереження встановлені нормативно-правовими актами;
  • наявності у складі продукції генетично модифікованих організмів;
  • ціни (тарифу), умов та правил придбання товару;
  • дати виготовлення;
  • умов зберігання;
  • гарантійних зобов’язань виробника (виконавця);
  • правил та умов ефективного і безпечного використання товару;
  • строку придатності (строку служби) товару, необхідних дій споживача після його закінчення, а також можливих наслідків в разі невиконання цих дій;
  • найменування та місцезнаходження виробника (виконавця, продавця) і підприємства, яке здійснює його функції щодо прийняття претензій від споживача, а також проводить ремонт і технічне обслуговування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові готували святкову страву: юні чернігівці долучаються до вивчення традицій Різдва (Відео)

Найефективніший спосіб убезпечити своїх дітей від неякісних прикрас – купувати їх в перевірених спеціалізованих магазинах, супермаркетах, де продавець надасть Вам всю необхідну інформацію про обрану Вами продукцію.

Корисні поради щодо вибору новорічний прикрас:

  1. Краще не купувати на стихійних ринках – продукція невідомого виробника може бути небезпечною: від гострих кутів виробу до наявності токсичних речовин у його складі.
  2. Також проведіть по прикрасі рукою: якщо блискітки чи фарба осипаються та лишаються на руці – краще зробити інший вибір. Це може становити небезпеку для здоров’я і навіть життя дитини у разі, якщо вона візьме таку іграшку до рук чи до рота і в її організм потраплять токсичні речовини.
  3. Хімічний склад прикраси неможливо визначити відразу на місці продажу. У такому разі застереження одне: використовуйте прикрасу тільки за призначенням. Не варто дозволяти дитині з нею гратися.
  4. Якщо прикраса має надмірно яскравий колір або неприємний запах, це може означати, що при її виготовленні була застосована дешева і ймовірно токсична фарба.
  5. Обережно ставтеся і до м’якої пластмаси з неприємним запахом, оскільки це може свідчити про вміст у ній шкідливих речовин.

Тож убезпечте себе та своїх дітей від неякісних, шкідливих для здоров’я новорічних атрибутів, звертайте увагу на їх  маркування і нехай зимові свята приносять Вам і малюкам тільки позитивні емоції.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Головне управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області

Ще статті по темі

Back to top button