Суспільство

Потужна держава VS великі потрясіння: чернігівські експерти – про ймовірний план відбудови України

Юлія Свириденко, наша землячка, перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки оприлюднила план відновлення і розвитку України.

До того ж, пані Юлія зазначає: щоб правильно спланувати шлях до бажаної мети, маємо дати чітку відповідь на запитання: яку економіку ми будуємо?

111«Наше головне завдання – зробити потрійний стрибок від перехідної економіки (4 тисячі доларів ВВП на душу населення на рік) до економіки, що розвивається (12 тисяч доларів ВВП на душу населення на рік). І, що найважливіше, пройти цей шлях приблизно за 10 років, тобто за половину покоління. На практиці це означає створення українського економічного дива – зростання на рівні 7% ВВП щорічно на довгому проміжку часу», – ставить головну мету Юлія Свириденко.

Вона вважає, що цей план можна втілити в життя за допомогою так званих десяти кроків.

Перший крок до економічного зростання – досягнення оптимального розміру держави. На її думку, в цьому напрямі починати треба з ліберальної податкової реформи, ухвалити ліберальний Трудовий кодекс, а також провести велику реформу соціальних виплат на основі єдиного цифрового реєстру.

Другий крок – економічна диверсифікація через малий і середній бізнес.

Структура економіки, в якій основний внесок у ВВП робить малий і середній бізнес (МСБ). Таким шляхом ідуть Польща, Чехія, Велика Британія, США.

Третій крок – вільне регуляторне середовище.

Пропонується філософія Вільного степу, коли підприємець може робити все, що не порушує свободи інших людей і не наражає суспільство на небезпеку.

Четвертий крок – верховенство права.

Статус кандидата в члени ЄС для України означає дуже багато: нам не треба більше вигадувати українську модель роботи судів і правоохоронних органів – можемо без вагань взяти європейську модель і втілити її в життя. Це не всім подобається, але без цього наше європейське майбутнє неможливе.

Є ще один шлях, коротший – вдатися до досвіду Казахстану й дозволити українським підприємцям використовувати британське право у відносинах між собою і з державою Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові на блокпосту вилучили 4 000 пляшок «підозрілого» спиртного

П’ятий крок – експортна модель зростання.

Нам до снаги змінити тренд, розвинути промислову переробку та змінити частки рівно навпаки: експортувати 75% готових продуктів та послуг і лише 25% – сировини. 

Шостий крок – інтенсивні капітальні інвестиції у промисловість.

Для економік із низьким рівнем накопичення основних засобів капітал має вирішальне значення. Це абсолютно логічно. Щоб збільшити обсяг виробленої продукції, потрібно більше сучасного обладнання. Для стрибка Україна має підтримувати капітальні інвестиції на рівні 35% ВВП

Сьомий крок – розвиток сухопутної логістики до Європи.

Уряд домовляється з нашими європейськими сусідами про нові пункти пропуску та більшу кількість митників на їхньому боці.

Восьмий крок – подальше скорочення розміру держави в економіці через масову приватизацію.

Дев’ятий крок – розвиток соціальної сфери через державно-приватне партнерство.

Десятий крок – інноваційний прорив завдяки military-tech і воєнним технологіям.

А що про запропонований план думають експерти?

Сергій Гривко, народний депутат України

444

Правильні ідеї. Але економічні стрибки здійснює вмотивована людина.

Я ще додав би модернізацію освітнього процесу в рамках бізнес-напрямів.

222Віктор Бистров, депутат Чернігівської міської ради

Вважаю, що більшість – нереальна, оскільки на початку висновків у статті зазначено: війна – це велике горе.

Не можна одночасно воювати і «перший крок до економічного зростання – досягнення оптимального розміру держави…». Навпаки, зараз триває як націоналізація, так і різке збільшення ролі держави в усіх процесах (фіксований курс валют, фіксована ціна на газ, фіксовані тарифи, податки та пільги…) і вона продовжує зростати та відіграє визначальну роль у більшості процесів у державі.

Якщо війна закінчиться найближчим часом – за умови допомоги від світової спільноти та завершення всіх необхідних реформ, насамперед про верховенство права, – ми зможемо побудувати нову гарну та потужну державу. Якщо війна буде продовжуватися, на мою думку, нас чекають великі потрясіння та випробування, і Вільний степ зі статті набуде іншого сенсу.

333Микола Силенко, виконавчий директор у Чернігівському регіональному відділенні Асоціації міст України

Мені дуже подобається речення, яке озвучила пані Свириденко: «Економічна свобода починається там, де закінчується держава». Це означає, що в теорії міністр економіки задала вірні орієнтири. Проблеми є і будуть із практичною реалізацією озвучених ідей. Є сотні наділених владою, які марять жорсткою вертикаллю та хочуть майже все контролювати з державних кабінетів.

Ми бачили, який опір свого часу чинили місцеві адміністрації, коли впроваджувалася реформа з децентралізації влади. Так може статися і тут. Потрібна неабияка синергія експертного середовища, громадських активістів і політиків, щоб почати впроваджувати озвучене Юлією Анатоліївною. А головне – має бути політична воля перших осіб держави. Не можу сказати, що сьогодні ми її бачимо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button