ВійнаСуспільство

Мати загиблого Захисника з Чернігівщини Іллі Ренкаса передала авто на ЗСУ

Антоніна Василівна Костюшко, мати загиблого Героя з Носівської громади Іллі Ренкаса, передала на потреби Збройних Сил України власне авто «Nissan». За словами жінки, такою була воля її найдорожчих чоловіків: покійного чоловіка Володимира та загиблого сина Іллі.

Про це повідомляє міська рада.

Перший автомобіль, стареньку «Toyota», син забрав на фронт в один з приїздів із фронту.

«Саме вона, – розповідає жінка, – врятувала життя сину та побратимам у пеклі Бахмута, яке пройшов Ілля».

Вже в перший день повномасштабного вторгнення він разом із сестрою (вони двійнята) Ілоною прийшли до військкомату, готові стати на захист рідної землі. Ілоні відмовили, а Ілля вже 8 березня боронив Чернігів і звільняв Чернігівщину. У його підрозділі було багато носівчан, зокрема й сусід Любомир Луцак. Вони товаришували до війни, Ілля болісно сприйняв його загибель і, як усі воїни, дав собі слово помститися за нього, за всіх побратимів, яких забрали ворожі кулі на всіх дорогах війни.

«Після деокупації Чернігівщини він просився на схід, бо звик бути там, де непросто, він завжди так у житті. Пройшов Бахмут, тримали оборону, допоки їхній підрозділ не вивели. Він був старшим розвідником-снайпером. Це дуже ризиковано та небезпечно. Та чи є що безпечне на війні? Але побратими казали: якщо з нами Рекс (таким був його позивний), операція успішна», – пояснює мати Іллі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Непроста ситуація із забезпеченням продуктами виникає на прикордонні Чернігівщини

Неодноразові завдання у складі ДРГ на територію білорусі, а потім – Авдіївка.

Ілля дуже часто виходив з нею і сестрою на зв’язок. Останнє повідомлення було о 9.38 4 січня, в той страшний день, який став останнім для її 25-річного сина.

За життя Ілля отримав три дуже дорогі йому нагороди: медаль «Захиснику Вітчизни» – від Президента України, «Хрест Хоробрих» і «Золотий хрест» – від Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Після загибелі сина жінка створила петицію Президенту України щодо присвоєння її сину почесного звання Герой України (посмертно), яка набрала майже 26 тисяч голосів, наразі перебуває на розгляді.

Своїм обов’язком перед пам’яттю сина мама вважала виконати його волю і передати авто військовим. Оскільки там була поломка, охочих волонтерів, які зголосилися б відремонтувати та передати авто на фронт, знайшлося небагато.

Із ветераном АТО, батьком загиблого воїна Анатолієм Фатєєвим із Броварів Антоніну Костюшко звела спільна біда. Дізнавшись про оголошений збір на авто для одного з підрозділів ЗСУ, вона запропонувала свою автівку «Nissan».

Волонтер зібрав кошти на ремонт і вже днями автівка рятуватиме життя нашим хлопцям в одній із гарячих точок нашої країни.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button