Суспільство

Повернення до нормального життя: в громаді на Чернігівщині відновили доступ до реєстрів

Війна принесла дуже багато горя українцям – від зруйнованих доль, осель, багатьох смертей і до дрібниць повсякденного життя, які в мирному житті здавалися звичними й елементарними.

Зокрема, в громадах на Чернігівщині були недоступні різні реєстри, тож змінити місце реєстрації, зареєструвати дитину, яка з’явилася на світ у буремний час, або зняти з реєстрації померлого було неможливо. І, звісно, не тільки це.

Однак життя на Чернігівщині, на щастя, потроху входить у звичне русло. Так, у Менській громаді наприкінці вересня в Центрі надання адмінпослуг і старостинських округах відновлено надання послуг із реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання, що суттєво спростило життя людей.

«Із початком повномасштабного вторгнення в нас реєстр був закритий. А в нашій громаді була велика кількість внутрішньо переміщених осіб. А зареєструватися було неможливо. Аналогічно неможливо подивитися, де людина мешкає. Це ускладнювало видачу довідок про місце реєстрації особи.

На сьогодні ЦНАП у нас уже отримав доступ до реєстру. Тобто є можливість надавати послугу зміни місця проживання – реєструвати чи знімати людину з реєстрації», – у коментарі для ЧЕline зазначив Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради.

Сьогодні ця послуга спростила життя багатьом жителям громади. Адже вони можуть звертатися по потрібні їм довідки, потрібні зокрема й для отримання якихось соціальних виплат.

«Як бачимо, нині все нормалізовується. А на початку повномасштабного вторгнення люди приходили та просили довідку про місце реєстрації для отримання дитячих чи ще якихось виплат.

Переселенці купували будинки в нашій громаді, то для нотаріусів були потрібні довідки, студентам потрібна була перереєстрація місця проживання, коли вони, наприклад, із гуртожитків у Чернігові поверталися додому, до Мени.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Потрібні більш постраждалим: у Корюківці хочуть, аби передбачені для них безкоштовні дрова передали громадам сходу та півдня

У цей час також народжувалися діти, то не могли їх зареєструвати. І померлих зняти з реєстрації теж не могли», – пояснює Юрій Стальниченко.

Тож у період воєнних дій на Чернігівщині був паперовий варіант реєстрації місця проживання людей.   

Між тим, не в усіх громадах на Чернігівщині відновили доступ до реєстрів. За примхою долі, обділені саме ті, кому нині найважче, – прикордонні громади області, які фактично щоденно обстрілюють вороги. Тож вони – в переліку тих громад, де ведуться бойові дії.

Та сьогодні стало відомо, що Корюківська громада виключена з переліку громад, де тривають бойові дії. З цього приводу голова громади Ратан Ахмедов уже написав у соцмережі: «Згодом відкриється доступ до окремих реєстрів, зокрема реєстрація та містобудівна документація, кадастр тощо».

Також для жителів Семенівської, Городнянської, Новгород-Сіверської, Сновської громад, де не працюють реєстри, є новина. Якщо їм потрібно знятися з реєстрації у своїй громаді та зареєструватися в Мені, в Менському ЦНАПі все зроблять, як годиться.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button