Суспільство

Потрібні більш постраждалим: у Корюківці хочуть, аби передбачені для них безкоштовні дрова передали громадам сходу та півдня

Нині важко всім, бо через війну рівень життя звичайних українців суттєво погіршився. Доходи мізерні, а ціни на все – космічні.

Утім, держава не стоїть осторонь, й одна з ініціатив стосується забезпечення безоплатною деревиною жителів громад, прилеглих до зон проведення бойових дій. Усе для того, аби кожна сім’я мала можливість зігріти оселю протягом осінньо-зимового періоду.

На Чернігівщині на такі дрова можуть розраховувати жителі небагатьох громад, усього п’ятьох: Семенівської, Городнянської, Новгород-Сіверської, Корюківської, Сновської.

Між тим, у Корюківській громаді дотримуються думки, що нині Україна складає важкий іспит, що показує, якими людьми ми є насправді та які чесноти в нас беруть гору. Тож голова громади Ратан Ахмедов звернувся з листом до Обласної військової адміністрації, щоб дрова, які теоретично можуть закуповувати для окремих категорій населення Корюківської громади, передали громадам сходу та півдня України – туди, де вони значно потрібніші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині зберігаються унікальні церковні писання

«Філософія цієї субвенції в тому, що це допомога для найбільш постраждалих громад. Ми до сьогодні юридично перебували в числі громад, де ведуться активні бойові дії. Але, дякуючи Збройним Силам, у нас немає руйнувань, є діяльність ДРГ і обстріли лісів. Тож якщо говорити по-чесному, то ми не такі постраждалі, як, наприклад, Ізюм, Лиман чи інші населені пункти. Тим паче, що на сході та на півдні вже більше як пів року немає електро- і газопостачання. Розумію, що відновити їх найближчим часом нереально», – у коментарі для ЧЕline зазначив Ратан Ахмедов.

Він також розповів, що в громаді вже провели опитування стосовно того, як люди підготувалися до зимового періоду.

«Відповідно до опитування, половина людей у нас опалює газом, половина – твердим паливом, й електрика у нас є. Опитавши половину людей, які користуються твердим паливом, з’ясували, що 93% із них уже мають запас палива на зиму або матимуть найближчим часом. І субсидії в нас виплачуються. Тому, мабуть, на сході дрова передбачені для нашої громади, більш потрібні», – каже голова Корюківської громади.

За його словами, корюківчани до такого рішення поставилися із розумінням. Адже в нинішній час надважливо простягати руку допомоги одне одному.

«У нас так само є потреби, бо низькі пенсії, бракує субсидії, але з іншого боку – ми живемо в лісі. І якщо говорити про якийсь колапс у майбутньому, коли нам пророкують відсутність постачання газу й електроенергії, то ми не пропадемо. Бо можна умовно перейти через дорогу та напиляти дров. На сході і півдні цієї можливості нема, бо там лісів нема, лише рідкі вкраплення лісосмуг.

До того ж, Корюківська громада не є найбільш постраждалою громадою. Ми нічим не відрізняємося від наших сусідів із Сосниці, Мени, Холмів, Ріпок, Чернігівського району або розбомбленого передмістя Чернігова. Ці території не мають права на цю субвенцію, бо вони юридично не перебувають у зоні бойових дій», – зауважив Ратан Ахмедов.

Тож надалі Корюківська громада не передаватиме до ОВА фізичну потребу в деревині.

«Я вважаю, що українці, які нині проживають у звільнених населених пунктах, точно більш потребують цієї деревини. Але тут питання не в тому, що ми відмовилися від цієї допомоги, а питання в потребі. Зараз Україна повинна виживати, і ми маємо бути відповідальні за себе та країну загалом», – переконаний голова громади.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалася Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button