Суспільство

Правила виживання в лісі: фахівці розповіли, що взяти з собою, коли зібрався по гриби

Осінь – час збирання грибів. Любителі «тихого» полювання масово їдуть до лісу. Часто це не просто нагода цікаво та з користю провести дозвілля, а й ризик загубитися. Фахівці розповіли, як не заблукати в лісі, що робити, коли таке все ж сталося, та як збиратися на «тихе» полювання.

Рятувальники радять йти до лісу у зручному взутті й одязі. Передбачити варто й погодні умови. Хоч удень і тепло, але ввечері дуже холодає, тому треба брати з собою теплий одяг про всяк випадок.

Важливо ходити з компанією, а не поодинці.

«Якщо людина йде до лісу сама, то обов´язково треба залишити вдома записку з інформацією, куди вона пішла та коли. Якщо ж із кимось, то треба написати, скільки з нею ще людей. Треба вказати й те, в якому хоч би приблизно напрямку спланував іти грибник і як довго збирається перебувати у лісі. Таким чином люди, які проживають із ним, або сусіди зможуть побачити цю записку та розпочати пошуки, якщо людини довго нема», – зазначила Інна Корінь, речник управління ДСНС у Чернігівській області

Досвідчений турист Олександр Михайлов також радить іти до лісу з перевіреними людьми, які знають місцевість. До того ж у групи людей більше шансів уникнути непередбаченої ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сезон тихого полювання: грибники Чернігівщини хизуються чималим урожаєм (Фото)

Якщо ж місцевість незнайома, то, аби не заблукати, завжди треба орієнтуватись за GPS.

«Треба відбити точку старту і тоді вже йти, бо можна захопитися збиранням грибів і заблукати. А GPS завжди виручає. Я і сам неодноразово бував у таких ситуаціях, коли він мені допомагав. Є безліч безкоштовних додатків, я особисто користуюсь програмою MAPS.ME», – радить Олександр Михайлов.

Рятувальники ж кажуть, що, перебуваючи в лісі, також треба звертати увагу на орієнтири. Це може бути специфічна галявина, дерево або якийсь інший примітний об´єкт.

Вибратись із лісу можна, йдучи на звук залізниці або траси. Їх чутно за 2-3 кілометри.

За словами Олександра Михайлова, перше правило для туриста – це залишатися на одному і тому ж місці, коли вже зрозумів, що загубився, бо можна наробити гірше.

«Зараз у наших лісах дуже багато грибників. Тому треба кликати на допомогу, у такому випадку хтось і прийде. Скільки ми їздили, жодного разу не бачили місць без людей», – зазначив турист.

Варто бути обережним і з шумом, оскільки можна привабити звірів.

«Зазвичай дикі звірі намагаються йти подалі від галасу людей, однак є ситуації, наприклад, у вересні, коли починається гін дикого лося, тварини можуть прийти», – розповів досвідчений турист.

Коли людина зрозуміла, що нікого поряд нема, то варто одразу телефонувати родичам, викликати ДСНС і пошукові загони. Тому, йдучи до лісу, треба не забувати телефон і павербанк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині подружжя грибників заблукало в лісі

Серед обов´язкових речей, які варто мати при собі, збираючись до лісу, – це сірники та напої. Рятувальники радять брати воду, а от туристи кажуть, що краще взяти щось тепле в термосі, наприклад, чай, аби можна було зігрітися.

Можна брати компас або карту, якщо людина ними вміє користуватись.

Досвідчений турист Олександр Михайлов розповів, що у нього є спеціальний пакет для непередбачених ситуацій. У ньому завжди є сірники, ліхтарик, змінне взуття, ізоляційна стрічка.

«Коли я їду, то в мене є сокира, лопата, газовий пальник, 5 літрів води, плащ-намет. Бо різне буває. Але це все можна взяти тільки в тому випадку, якщо їдеш машиною», – пояснює Олександр Михайлов.

В управлінні ДСНС зазначають, що під час рятувальних робіт дуже допомагає ліхтарик, адже пошук здійснюється і вночі. Завдяки ліхтарику грибник може подати сигнал тим, хто його шукає. Ним може стати крик людини або розпалене багаття, якщо ліхтарика під рукою не виявилося.

Не варто забувати і про їжу. Як розповів Олександр Михайлов, зараз в інтернеті можна вільно придбати сухпайки української армії, які містять усе необхідне. У магазинах є чимало консервів із готовими обідами, які можна розігрівати на багатті.

«Я з собою зазвичай беру сублімовані продукти «Every day food». Це набагато простіше, корисніше та практичніше, ніж звичні бутерброди. Достатньо на 5 хвилин залити страву окропом – і вже маєш готовий борщ чи гречку. Воно там усе перемелене. Як варіант, ще можна взяти з собою шоколадку», – радить досвідчений турист.

Рятувальники категорично не радять їсти сирі назбирані гриби та невідомі ягоди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб піти в ліс по гриби, треба купити «Лісовий квиток»

Якщо стемніло, то не варто намагатися шукати дорогу, як вийти з лісу. Треба дочекатися ранку, оскільки можна заблукати ще більше.

«У темряві ліс уже зовсім інший, навіть якщо людина добре знає дорогу. Я знаю випадок, коли жінка запізнилася на свою електричку та залишилася ночувати на дереві, бо під ним ходили дикі кабани. А вранці її вже забрали додому», – розповів Олександр.

Будь-яку болотисту місцевість треба обходити і не намагатися її подолати, оскільки там завжди є багато гадюк і з болота дуже важко самостійно вибратися.

Окремо в управлінні ДСНС наголосили на ще одному правилі для любителів «тихого» полювання. Тут зазначили, що збирати варто тільки знайомі гриби.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button