Суспільство

Прем’єр побував на Чернігівщині: подробиці візиту Олексія Гончарука (Фото, Відео)

Під час свого візиту на Чернігівщину прем’єр-міністр України Олексій Гончарук ознайомився з практичним застосуванням електронного обліку деревини та вивчив масштаби вирубки лісів області.

Співробітники Остерського держлісгоспу показали високопосадовцю, як здійснюється електронний облік деревини. Його вони запровадили ще у 2013 році, завдяки чому підприємство має чіткий контроль за рухом лісопродукції. Як зазначив директор Остерського лісгоспу Григорій Шульга, у 2019 році тут незаконних рубок не виявлено.

Під час спілкування з лісниками прем’єр зазначив, що 50% всіх рубок в Україні є санітарними, а така тенденція означає, що під виглядом санітарної рубки знищуються абсолютно здорові дерева. Однак, як зазначив директор Остерського лісгоспу Григорій Шульга, заборонити їх неможливо.

«Це призведе до того, що почне сохнути ліс, фактично ми будемо мати ліс з аварійно небезпечними деревами. Це буде дуже небезпечно для людей, які ходять по гриби, ягоди. Плюс пожежна безпека», – зазначив Григорій Шульга.

Зараз розробляється проєкт наказу для Мінекоенерго щодо проведення санітарних рубок. Буде створена методологія, що визначатиме, як треба проводити санітарну рубку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вирубка лісів і кадрові зміни: результати візиту прем’єра на Чернігівщину

Олексій Гончарук пролетів над лісами області, аби побачити результати незаконної рубки лісів.

Після цього він завітав до Остерського лісгоспу, де розмовляв з його працівниками про проблеми галузі. Зокрема лісівники нарікали на високе податкове навантаження на підприємства галузі. Зараз воно становить 48%. У відповідь на це прем’єр зазначив, що досить часто фінансові проблеми таких підприємств лежать у площині неефективності та корупції. Проте пообіцяв вивчити цю ситуацію.

Також він зазначив, що уряду відомо про масове вирубування українських лісів і Чернігівщина не є винятком. Офіційно країна зазнала 823 млн грн збитків від нелегальних рубок. Запобігти цьому може централізований облік деревини. Зараз його запроваджено у 90% лісогосподарських підприємств. Повний облік деревини планують запровадити вже до 1 квітня.

Голова Державного лісового агентства Андрій Заблоцький розповів про те, що найбільших збитків від нелегального обігу деревини зазнала Харківщина. Очільник тамтешнього обласного лісгоспу Олександр Зінченко був переведений на аналогічну посаду на Чернігівщині.

«У нас є питання до роботи цього керівника. Це низька ефективність, велика кредиторська заборгованість – десятки мільйонів гривень, що неприпустимо для роботи державних підприємств. Також незаконні рубки на більш ніж 2,5 млн грн збитків у Чернігівській області. Наступного тижня ми починаємо аудит державних підприємств лісового господарства, за його результатами будуть ухвалені кадрові рішення як щодо керівників підприємств, так і щодо очільника обласного лісгоспу, відповідно», – наголосив Андрій Заблоцький.

Відповідний аудит планують завершити вже за кілька тижнів.

Також на нараді з лісівниками він повідомив, що наразі запроваджено пілотний проєкт, який передбачає, що вся необроблена деревина, яка реалізується лісокористувачами, має продаватися виключно на електронних аукціонах. Вони почали працювати з 3 лютого.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button