Суспільство

Презентовано книжку про ніжинських земських лікарів

У Ніжині 18 серпня відбулася презентація книжки «Ніжинські земські лікарі та їхні нащадки» до 155-річчя Ніжинської земської лікарні. Автор – Людмила Володимирівна Єрмова.

Книжка складається з двох частин і тематичних розділів, які переносять нас в різні історичні періоди. У ній відображені хроніки XVIII, ХІХ, початку ХХ століть. На читачів чекає знайомство з життям і діяльністю особистостей, які стояли біля витоків створення земської лікарні в Ніжині, а саме: засновника земської медицини, першого лікаря в Ніжині Савелія Ковнера, головного лікаря земської лікарні Миколи Галицького, головного лікаря Ніжинської психіатричної лікарні й засновника фельдшерсько-акушерської школи Петра Буштедта, першої жінки-лікарки в Чернігівській області Марії Кашпровської, засновника шкірно-венерологічного диспансеру в Ніжині, та ще багатьох лікарів і лікарів-викладачів фельдшерсько-акушерської школи Буштедта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бібліотечний бум: чернігівські книгарі розповіли про “наполеонівські” посткарантинні плани (Відео)

Значна частина дослідження присвячена докладному опису лікарні, її життю та порядкам. У книжці розміщені архівні документи, вони містять факти про те, що з 1866 року лікарня називалася «Земська», згідно з новим царським законом про земські установи. Ці матеріали доводять, що у 2021 році Ніжинській земській лікарні виповнюється 155 років.

Друга частина книжки містить багато цікавих фактів, історій, спогадів із власного життя людей, які присвятили свою долю медицині. До книжки увійшли нариси про лікарів міста: подружжя Бассаків – Тамару Михайлівну та Аскольда Панасовича, Бойка Олега Григоровича, Баришкевич Любов Лаврентіївну та Баришкевича Сергія Івановича, Борисяка Ярослава Васильовича, Гриновецького Миколу Мар’яновича, Козачка Віктора Федоровича та його доньку Бєлокобильську Тетяну Вікторівну, Корж Ольгу Степанівну, її сина Рисляєва Олександра Васильовича та невістку Валентину Пилипівну, а також про багато інших відомих лікарів.

Ніжинська міська рада

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button