Культура (Вiдео)

Бібліотечний бум: чернігівські книгарі розповіли про «наполеонівські» посткарантинні плани (Відео)

Чергова хвиля пандемії відступила – і культурно-інтелектуальне життя Чернігова починає оживати. Міська бібліотечна система тут не пасе задніх. Проєктів багато. Проєкти цікаві.

«Після пандемії ми відновлюємо роботу. Відновлюємо відкриті лекторії, наші курси української та англійської мови, курси з цифрової освіти, працюватимуть клуби за інтересами, майстер-класи. Тобто бібліотека повністю відновлює свою роботу»,- Людмила Зіневич, директор Чернігівської міської централізованої бібліотечної системи.

Уже приймає дітлахів дитяча бібліотека, зацікавлюючи їх новими надходженнями.

«Ми цього року отримали новеньких 510 книжок. Від Українського інституту книги. Вони всі нові, цікаві. У нас дуже великий попит на нову літературу»,-  Олена Сьозка, заступник директора Чернігівської міської централізованої бібліотечної системи.

Також надзвичайним попитом користується дитяча періодика, адже на сьогодні дуже мало батьків виписують своїм чадам журнали тощо. Періодичну пресу цінує і доросла аудиторія.

«Щойно бібліотека відкрилася, вже в п’ятницю в нас було дуже багато читачів. Тому що люди сумують за новою періодикою»,- Олена Рахно, провідний бібліограф бібліотеки ім. М. Коцюбинського.

Щодо нового в дорослому книжковому сегменті, то тут маємо лише місцеву прозу та поезію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гітлерштрассе та ідеологічні загравання окупантів: у Чернігові враз було перейменовано 40 вулиць (Відео)

«Здебільшого це видання сучасних українських чернігівських письменників, які вони нам усі презентують. Це і Лариса Ткач. Це і посмертна книжка Любові Поліщук. Це і збірка Ганни Василівни Арсенич-Баран»,- Ольга Гайова, завідувач відділу обслуговування бібліотеки ім. Коцюбинського.

Серед останніх надходжень також можна відзначити мотиваційну літературу, що користується чималим попитом.

«Мотиваційна література. Вона є надпопулярною зараз. Оскільки молодь, підлітки, юнацтво цікавляться такою літературою. Це психологія і розвиток. Вони спрямовані на те, щоб запалити маленький вогник, який стане великим вогнищем для змін у подальшому житті»,- Анастасія Примаченко, бібліограф бібліотеки ім. Коцюбинського.

Уже повною мірою запрацював відкритий наприкінці минулого року «Центр поліської автентики», що в усій красі показує нашу культуру.

«Нещодавно почали проводити екскурсії. Це зокрема учні шкіл, приходили до нас і з залізничного ліцею студенти. Ми розповідаємо про вишивку, про сорочки, також про піч. Тому що хата завжди мала таке сакральне значення»,- Катерина Дмитренко, бібліотекар сектору соціокультурної діяльності.

Різноманітних конкурсів у житті міських бібліотек також вистачає. По-перше, наразі підбивають підсумки конкурсу літературних творів про Чернігів «Під знаком Семаргла». І вже на часі початок іншого конкурсу.

«До Дня вишиванки. Це конкурс мальованих листівок для дітей 10-15 років. Учасникам пропонується намалювати, як вони бачать вишиванку в житті країни та в житті їхньої родини»,- Олена Терещенко, бібліотекар сектору соціокультурної діяльності.

Серед масштабних проєктів – це створення на першому поверсі відкритого простору, коворкінгу. Субвенція – 780 тисяч, на які буде закуплена нова техніка тощо.

«Кабміном уже затверджено субвенцію для створення вільного простору саме в нашій бібліотеці. І вже з червня ми почнемо реалізовувати величезний проект»,- Людмила Зіневич, директор Чернігівської міської централізованої бібліотечної системи.

Також весна і потепління вносять у життя бібліотеки ще одну опцію. Так, із наступного тижня на свіжому повітрі запрацює літній читальний зал.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button