Суспільство

Президент підписав закон про підтримку україномовної кінематографії

Президент України Петро Порошенко підписав закони «Про Український культурний фонд» та «Про державну підтримку кінематографії в Україні».

Про це повідомляє офіційний портал глави держави.

«Дуже важливо, щоб суспільство знало, що ці закони передбачають впровадження сучасних моделей конкурентного та прозорого фінансування виробництва кіно в Україні, а також інших програм у сфері культури і мистецтва. Не буде більше жодного розподілу коштів «під ковдрою», не буде непрозорих розподілів за відкати», – наголосив Порошенко під час зустрічі з представниками української культури, кіно- та телеіндустрії.

Він зазначив, що державна підтримка кінематографії здійснюватиметься за рішенням Ради з державної підтримки кінематографії за результатами конкурсного відбору, культурного тесту проекту за визначеними законом критеріями. Одним із ключових критеріїв для проектів Президент назвав мовний.

«Є принципова та чітка позиція – право на підтримку матиме лише продукція, яка вироблятиметься українською мовою. Єдиний виняток для цього – кримськотатарська мова, з урахуванням тих позицій, у які в результаті незаконної анексії Криму потрапив кримськотатарський народ», наголосив він.

Не в останню чергу підтримка і розвиток українського кіновиробництва та українського продукту стануть важливими в інформаційній війні з ворогом, що є складовою гібридної війни, яку Україна змушена вести проти країни-агресора Росії, переконаний глава держави.

«Ми обмежили присутність російського кіно на нашому ринку, тому що здебільшого цей продукт просякнутий пропагандою так званого «русского мира», який прославляє агресора і його силові структури», констатував він.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button