Суспільство

Прийнято закон щодо інституту старост в умовах воєнного часу: важливе для Чернігівщини

17 липня 2024 року Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та в цілому проєкт Закону України  «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану» №9518 від 24.07.2023 року.

За словами Миколи Силенка, виконавчого директора, бюджетного консультанта Чернігівського відділення Асоціації міст України, він передбачає ряд позитивних нововведень.

Микола Силенко, виконавчий директор, бюджетний консультант Чернігівського відділення Асоціації міст України

«Визначається додатковий критерій для утворення старостинських округів, де поряд з кількістю населення пропонується враховувати також щільність населення на відповідній території (у такому випадку нижня межа кількості жителів старостинського округу зменшується із 500 до 200 осіб). Це особливо важливо для громад Чернігівської області, оскільки у нашому регіоні середня щільність населення вдвічі нижча за середній показник по країні.

Забезпечується безперервність діяльності старости до обрання на його посаду у визначеному законом порядку нового старости новообраною місцевою радою (наразі староста має бути звільнений одночасно зі складанням повноважень радою, яка його затвердила на посаду).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомий екскурсовод Ервін Міден видав книгу про земний шлях Божого чоловіка Гриця Золотюсенького із Седнева

Впроваджується механізм одноосібного призначення старости сільським, селищним, міським головою у разі недієздатності сільської, селищної, міської ради.З’являється можливість для сільського, селищного, міського голови призначати виконуючого обов’язки старости у випадку мобілізації старости», — в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Микола Силенко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button