Суспільство

Пристрасті довкола «Юного техніка»: доля дитячого табору зависла в повітрі

Уже багато років у оздоровчому таборі «Юний технік», що в селі Количівка Чернігівського району, не чутно дитячого сміху і гамору. Заклад тривалий час стоїть пусткою і поволі руйнується.

Не секрет, що за роки незалежності нашої держави чимало оздоровчих і відпочинкових закладів для школярів спіткала сумна доля. Через тотальне безгрошів’я, недолугість керівництва, або тому, що хтось накинув на табірну територію оком, багато з них перестали функціонувати. За прикладами на Чернігівщині далеко ходити не треба, адже представники середнього покоління пам’ятають, скільки дитячих таборів у період їхньої юності та дитинства радо відкривали свої двері перед учнями в канікулярну пору. І як це було добре. Та наразі – не про ностальгію, а про долю вже згаданого табору «Юний технік», і те, чому довкола нього нині створився ажіотаж. Хоча упродовж багатьох років будівля просто занепадала.

Нещодавно в одній із соцмереж громадський активіст Максим Дерев’янко виклав кричущий пост, що стосується даного табору, і який викликав жваве обговорення серед людей.

Активіст повідомляє, що навколо табору «Юний технік» склалася доволі цікава ситуація. Переглядаючи проекти рішень Чернігівської обласної ради, Максим натрапив на документ, де цей самий табір значиться як об’єкт, що підлягає приватизації в 2018 році. Та до цього факту повернімося трішки згодом. Наразі про ініціативу, яку Максим Дерев’янко з однодумцями хотів реалізувати три роки тому для сіверських дітлахів.

«В 2015 році,коли планувалася перша зміна нашого табору, стало питання місця для його проведення. Ми знали про існування табору «Юний технік», знали,що на його території вже певний час,а точніше багато років, не проводиться жодних заходів. Стало питання, як же туди потрапити. А виявилося, що ніяк. Нас то до освіти відправляли, то до туризму, то за всім відомою адресою. На наші пропозиції про проведенню табору, про ремонт корпусів і використання території згідно її цільового призначення, нам всюди відповідали, щоб шукали інше місце», – написав Максим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Молодіжний спортивно-патріотичний табір «Січ» стартував у Сосниці

Як вже зазначалось, відтоді сплило три роки, а «Юний технік» за призначенням не пропрацював жодного дня. Новина лише в тому, що нині визріла ідея «передати» табір у приватні руки.

«Територія табору, а я хочу зазначити, що це адміністративне приміщення, їдальня, спальний корпус, душова, льох, туалети, ворота, огорожа табору, свердловина, зовнішній водопровід, каналізація, кардодром, будинок сторожа, будинок ізолятора і, хвилинку уваги, земля площею 5,7230 га, і не просто земля, а ліс площею 5,7230 га, стали раптово занедбаними і потребують термінової приватизації. Звичайно ж, в документі Чернігівської обласної ради зазначено, що об’єкт не фінансується,корпуси потребують ремонту і єдиним шляхом порятунку табору може стати його приватизація і навіть більше — після приватизації і продажу збережеться профіль табору для подальшого його функціонування… Все гарно на папері, але викликає сумніви. Чому до території табору не допускали людей, які і хотіли там проводити табори і відремонтувати всю матеріальну базу об’єкту? Чому раптом приватизація? І більш за все хотілося б дізнатися того казкового інвестора, що приватизує всю цю територію і зробить, О ,Боже, аж ноги зводить, повноцінний дитячий табір!!! Чи не зробить? Що планується на місці табору «Юний технік»?», — зазначає активіст.

І справді, запитань поки більше ніж відповідей на них. Тим паче, що під постом розгорілась жвава дискусія, до якої приєднався Сергій Гарус, голова Іванівської ОТГ, до якої входить село Количівка. Він повідомляє, що на наступній сесії обласної ради табір буде виключений з переліку об’єктів на приватизацію. Відповідний лист направило Управління освіти ОДА. Згідно з постановою кабміну, дані об’єкти не підлягають приватизації.

Також керівник громади повідомляє, що нині табір дійсно в жалюгідному стані.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куликівський табір «Деснянка» потребує дітей

«Його практично немає. Електрику відключено, дах провалився, територія заросла. Я просив передати його в ОТГ, але окремі депутати обласної ради зняли питання з розгляду ще до сесії. Не можу зрозуміти, чим вони керувалися при цьому. Упевнений, ми знайшли б застосування йому в нашій ОТГ», – написав він.

Ситуацію довкола ймовірного продажу «Юного техніка» через аукціон журналіст ЧЕline попросив прокоментувати начальника управління комунального майна Чернігівської обласної ради Андрія Буніна.

«Дискусії щодо того передавати цей об’єкт в оренду чи виставити на аукціон ведуться доволі давно. Це питання вивчалося і неодноразово виносилося на сесію обласної ради, але його завертали за недоопрацюванням, бо виникали проблеми із ідентифікацією об’єкта, мається на увазі, із неякісними правовстановлюючими документами. До слова, ця проблема характерна для 90% об’єктів, які «успадкували» з радянських часів і які ще жодного разу не продавалися. Це стосується і земельних питань.

Цього разу питання про «Юний технік» дійшло до сесійно зали, але в день голосування отримали листа з обласного управління освіти про те, що цей об’єкт через законодавчі підстави не може бути включений до переліку об’єктів, які можна приватизувати. Тож наразі ця ініціатива під питанням. Адже цілком ймовірно, що аргументи, про які  йдеться у листі управління освіти, підтвердяться. В такому випадку, вірогідніше за все, на наступну сесію буде винесене питання про вилучення його з переліку,  бо він не підлягає приватизації», – розповів Андрій Бунін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мертва дитяча база: невтішна доля чернігівської “Фортуни”

Виникає логічне запитання: якщо табір не можна приватизувати, то чого очікувати далі? Невже будівля простоюватиме та руйнуватиметься ще кілька років? Якщо так, то закрадаються думки, що, можливо, це комусь вигідно?

Ймовірний розвиток сценарію подальших подій озвучив Андрій Бунін. За його словами, табір достоїться до того, що стане дуже занедбаним і згодом буде визнано, що він вже не існує.

«Мабуть, у майбутньому хтось хоче прибрати собі до рук землю. І зараз блокують питання по приватизації через аукціонні торги тільки тому, що, може, хтось колись думає якимось чином його підгребти під себе. Адже наразі табір, як освітній заклад, не функціонує. Від нього практично нічого не залишилося», – сказав чоловік.

Як бачимо, картина складається, м’яко кажучи, не радісна, але реалістична. Бо наразі історіями про те, як на території колишніх дитячих таборів чи в заповідній зоні з’являються височезні паркани, чиясь забудова чи відкриваються приватні розважальні заклади нікого не здивуєш…

Та попри такі невтішні реалії хочеться вірити, що із «Юним техніком» так не станеться. І що невдовзі табір таки отримає нове життя і в ньому знову лунатиме радісний дитячий сміх.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button