Суспільство

Про перші велосипеди і перегони у Чернігові зняли відеоролик

Велосипед  — один із найвагоміших людських винаходів. У далекому 1817 році Карл Фон Дрез – німецький винахідник, сівши у сідло своєї «бігової машини» вперше покатив доріжкою від містечка Мангайм у світле майбутнє велоіндустрії.

Щоправда, відтоді вигляд двоколісного неабияк змінився.

У Чернігові перші велосипеди з’явилися в 90-х роках ХІХ сторіччя. Цій темі приділив неабияку увагу Максим Блакитний, заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського. Навіть зняв відеоролик на цю тему. У ньому також йдеться про перші велоперегони у місті, перший спортивний клуб, правила руху, веломагазини та веломайстерні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Свято шлунка, або Що їли чернігівці 100 років тому

«Тема про велосипед — це продовження серії розповідей про Чернігів кінця ХІХ — початку ХХ ст. Яким було місто, чим жили містяни, які технічні інновації використовували у ті часи», — у коментарі для ЧЕline зазначив історик.

Готуючи ролик, пан Максим використовував різні джерела інформації. «Це матеріали музею, газети, щоденники, старі світлини та спомини», – сказав він.

У творчій роботі найбільше часу було витрачено на збирання інформації. На це пішло кілька місяців. Саме ж відео допомагали знімати родичі.

До того ж, чоловік запевнив, що варто очікувати на нові ролики на інші цікаві теми.

Докладніше про двоколісні у Чернігові дивіться у відео Чернігівського історичного музею ім. В. Тарновського.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button