Суспільство

Свято шлунка, або Що їли чернігівці 100 років тому

У період свят особливої популярності набуває гастрономічна тематика. Адже смачно поїсти на свята – це наша давня традиція. Між тим, багатьом цікаво, чим наші сучасні святкові і повсякденні частування відрізняються від тих, які були, скажімо, сотню років тому.

Ця тематика зацікавила Максима Блакитного, вченого секретаря Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського, тож він заходився її досліджувати. За його словами, над темою працював із літа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині до весни законсервували підземні споруди грецького магістрату (Фото)

«Хай би там як було, а їсти хочеться щодня. Тож тема актуальна. До того ж, це історія, і самому хотілося дізнатися, як воно насправді було. А було так: у той час функціонували 40 закладів харчування і 6 ресторанів. Основою меню в наших пращурів були борщі, супи, м’ясні страви. Екзотичних фруктів не було, але всього іншого було вдосталь. Але, звісно, без грошей у заклади харчування нічого було і заходити», – розповів Максим Блакитний.

Готуючи ролик, Максим використовував різні джерела інформації.

«Це матеріали музею, газети та спомини», – сказав він.

Ролик знімав сам, коли мав час, навіть у вихідні.

До того ж, чоловік запевнив, що варто очікувати на нові ролики. Зокрема, його цікавлять теми чернігівських готелів і кінотеатрів.

Докладніше про гастрономічні вподобання наших пращурів дивіться у відео Чернігівського обласного історичного музею:

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button