Суспільство

Про пріоритети Сосницької громади та зміни після об’єднання

Сосницька територіальна громада почала своє формування три роки тому. Відтоді пройшла хоч і тернистий, але дуже потрібний шлях.

«Ми пішли на дочасні вибори – шість сільських рад погодилися на об’єднання, і три роки у нас був перехідний період, коли ми організовували всі структури та налагоджували робочу систему. І коли в жовтні минулого року пройшли вибори, то доєдналася решта сільських рад, згідно з перспективним планом, і, власне, без системних помилок ми почали вже роботу з 1 січня 2021 року», – згадує Світлана Пастушенко, секретар селищної ради.

За її словами, в громаді вибудувані чіткі пріоритети. Насамперед ідеться про економічний блок, розвиток кооперативного руху, а також туристичну галузь.

«Дуже велику увагу приділяємо цим напрямам. Крім того, розвиваємо сферу соціального захисту, бо люди – це складова громади. Сильна громада має бути сильна духом і сильна економічно», – у коментарі для ЧЕline зазначає пані Світлана.

Відтак, зміни, зокрема в соціальній сфері, не забарилися. Звісно, відповідно до чинного законодавства. Позитивну роль зіграв і  запозичений польський досвід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пряничний сервіз, сокира і сердечки: жителька Березни випікає особливі пряники за старовинним рецептом

«Останні три роки ми співпрацюємо з польським фондом «Солідарність», тож польські колеги ділилися з нами своїм досвідом і знаннями. Також, згідно із нашим законодавством, у 2020 році в громаді відбулися зміни в системі надання соціальних послуг. На розвиток цієї сфери залучили майже 800 тисяч гривень, зорганізували систему надання соціальних послуг у найвіддаленіші куточки та населені пункти нашої громади, бо не всі можуть доїхати до центру. Тому соціальні послуги їдуть до людей у села», – повідомила секретар селищної ради.

До речі, сосничани запозичили в поляків цікаву ініціативу – безкоштовний велопрокат.

За словами Андрія Ткача, начальника відділу економічного розвитку селищної ради, на проєкт було витрачено 446 тисяч гривень, із яких 390 тис. грн – кошти польського Фонду міжнародної солідарності, а 56 – співфінансування з бюджету Сосницької громади. «Усього велопарк налічує 25 велосипедів, які безоплатно зможе взяти для прогулянки кожен охочий. Було враховано побажання жителів громади і придбано також дитячі крісла», – у коментарі для ЧЕline зазначив пан Андрій.

Щоправда, Світлана Пастушенко пригадала, що спершу сосничани навіть бунтували через цей проєкт, казали, що він не матиме успіху. Та на практиці все склалося інакше.

«Люди з сіл ідею підтримували. І зараз кажуть: «Як класно, що такий проєкт запрацював. Приїжджаєш із села, береш велосипед і їдеш у справах», – розповідає пані Світлана.

Хоча попереду ще купа роботи і невирішених справ, децентралізацію тут вважають правильним шляхом. Кажуть, що не жалкують про зроблений вибір на користь об’єднання.

«Ми прийшли працювати в Сосницьку селищну раду в 2015 році. Вона тоді об’єднувала 7 тисяч осіб, три населені пункти, бюджет становив 4 мільйони гривень. Садочок у підпорядкуванні мала і більше нічого. Завдяки децентралізації зросли видатки, але водночас збільшились відповідальність, кількість роботи, яку треба виконувати, і кількість людей, яких треба охопити послугами.

Тому Сосницька громада до децентралізації  і після – це дві великі різниці. Хоча й нині дуже важко проходили процеси узаконення різних питань. Але якщо відмотати час назад, воно того вартує», запевняє Світлана Пастушенко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button