Суспільство

Про талановитих онуків відомого чернігівського фотомайстра

У Чернігові живе багато хороших фотохудожників, але серед них особливо виокремлюється один, ім’я якого постійно на слуху. Безсумнівно, читачі вже здогадалися, що йдеться про Віктора Кошмала. Проте сьогоднішня розповідь не стільки про пана Віктора, як про його талановитого онука Микиту, який фактично з пелюшок переймає справу дідуся.

Доньки Віктора Кошмала слідами батька не пішли, зате онукам Микиті і Матвію фотографування подобається. Більше того, середній онук Микита Ігнатов навіть має нагороди за свої роботи.

Нині хлопець навчається в 6 класі ЗОШ №7, відвідує дитячу фотостудію «Пошук», що при Чернігівському обласному центрі науково-технічної творчості учнівської молоді. Вкотре нагадаємо, що керує студією Віктор Кошмал. Причому він працює з дітьми з 1986 року.

«Багато років я «пропадав» у дитячій фотостудії з ранку до вечора. У вихідні з вихованцями обов’язково виїжджали на зйомки. На природі не тільки фотографували, а й відпочивали, запікали сало, картоплю. Великим фотографом ніхто з моїх вихованців не став, але є такі, які заробляють фотосправою на життя», – зазначив Віктор Кошмал.

Микита Ігнатов займається в студії діда вже близько 5 років. І, як уже згадувалося, певні успіхи має.

«Торік був фотоконкурс «Моя Україна». То на цьому фотоконкурсі його світлини посіли три призові місця, одне з них – перше.

У 2018 році його фотографія завоювала перше місце на Всеукраїнському фотоконкурсі Національного олімпійського комітету. Сам Сергій  Бубка вручав нагороду.

І ось 27 лютого Микита з батьками поїде на нагородження. У 2019 році відбувся фотоконкурс на спортивну тематику, і фотографія Микити посіла перше місце в категорії серед дітей віком до 16 років», – пишається дідусь.

За його словами, він навчає своїх вихованців і онука вміння бачити прекрасне довкола себе.

«Фотограф повинен вміти відобразити все: весілля, природу, змагання та інші події, причому за будь-яких умов. Я люблю спорт, то часто беру Микиту на різні змагання й турніри.

Ось були на мотокросі, то він фотографував спортсменів. І раптом гукає: «Дідусю, подивись, яка ящірка». А вона дійсно, немов володарка Мідної гірки. Тож фотограф має бачити красиву картинку навкруги. А не спеціально йти і щось шукати», – зазначив фотомайстер.

Віктор Кошмал також зазначив, що Микиті вже, як кажуть, наступає на п’яти молодший брат Матвій.

«Він навчається в другому класі. І на мій погляд, в нього вже є вдалі знімки, зокрема з жіночого футболу, боксу. Ось у діда три фотоапарати, то скоро доведеться онукам роздавати», – усміхнувся Віктор Кошмал.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button