Суспільство

Проблеми охорони культурної спадщини на Чернігівщині

На території села Безводівка, яка територіально входить до Ічнянської об’єднаної територіальної громади зберіглась курганна група «Роблениці».  Археологічний комплекс  датований ІІ тис. до н.е., має охоронний номер №2235 – Чр,  є археологічною пам’яткою місцевого значення.

Земляні насипи мають астрономічну функцію, оскільки, їх азимути по відношенню до центру комплексу вказують на точки сходу і заходу Сонця в дні літнього і зимового сонцестояння та в дні весняного і осіннього рівнодення.  Відстані між курганами впорядковані математичними пропорціями. В сукупності це дозволяє стверджувати, що кургани є елементами візирної системи прадавньої пригоризонтної обсерваторії. Прадавніх астрономічних культових споруд подібних масштабів на території України більше не виявлено.

Згідно мап 19-го сторіччя та даних аерофотозйомки археологічний комплекс складався з сорока насипів — зараз їх залишилося лише п’ятнадцять.

На сьогоднішній день навколо археологічних об’єктів Пригоризонтної обсерваторії Безводівка охоронна зона всупереч Закону про охорону культурної спадщини відсутня.2018-04-27_132722

Курганна група Роблениці. Центральне коло ближніх візирів Обсерваторії Безводівка.

Земляні насипи пригоризонтної обсерваторії Безводівка знаходяться на полях, на яких вирощуються сільськогосподарські культури. Тому вони постійно зазнають руйнації від сільськогосподарських машин, оскільки, сільськогосподарські угіддя впритул підходять до об’єктів. Плуги та інші механізми постійно зачіпають підніжжя історичних пам’яток, що спричинює їх осипання, поступово змінює їх форму та розміри. Використання великогабаритних комбайнів поблизу пам’яток спричинює вібрації земної поверхні, які посилюють руйнівні процеси та знищує культурний шар навколо.

2018-04-27_132752

Як видно на супутникових знімках, ще в 2010 році навколо кургану охоронну зону навколо кургану плуги не чіпали. А з 2013 року на п’ятнадцятиметровій охоронній зоні рілля, яка щороку змінює форму археологічної пам’ятки та загрожує повністю її знищити.

На об’єктах археологічного комплексу Безводівка є сліди незаконних розкопок, що загрожує збереженню історичної спадщини регіону. Причиною цьому є недостатня поінформованість населення про історичне значення  даного комплексу та відсутність охоронно-інформаційних табличок.2018-04-27_132820

Північно-східний ближній візир Обсерваторії Безводівка.

Охорона та збереження цього археологічного комплексу від руйнування забезпечить право   громадян на пізнання історичної спадщини України. А також, забезпечить можливість археологам  та дослідникам  на вивчення  та дослідження унікальної пам’ятки, яка є аналогом англійського Стоунхенджу.

Наразі, першочерговим, на мій погляд, є інформувати населення про значимість об’єкту культурної спадщини, визначення охоронних зон навколо курганів, що в сою чергу зменшить техногенний вплив на них, встановлення огорожі. Також, необхідно провести санітарну чистку пам’яток та встановити інформаційно-застережні знаки, що сприятиме збереженню цієї унікальної пам’ятки, яка дивом зберіглась до наших днів та потребує захисту.

Проте, навіть перші кроки щодо визначення охоронних меж є неможливими без чітко та документально вираженого статусу об’єкта. Час показав, що статус пам’ятки місцевого значення не сприяє збереженню курганів.

Пригоризонтній обсерваторії Безводівка необхідно надати статусісторико-культурної  заповідної  території державного значення без  вилучення  пам’яток у їх власників або користувачів.

Обсерваторія Безводівка може стати історичною пам’яткою національного значення та центром внутрішнього і міжнародного туризму. Стоунхендж став туристичною «Меккою» після реконструкції в 1950-х і зараз приймає сотні тисяч відвідувачів з усього світу. В Німеччині в 1990х- роках відкрили прадавню обсерваторію Гозек, дослідили її, відновили і перетворили на туристичний центр. Фото послідовності її відновлення є прикладом шанування своєї історії.

     1991                                            2004                                                     2010

2018-04-27_132834

Етапи відтворення пригоризонтної обсерваторії Гозек 4 тис. до н.е. Німеччина.

Більш детальну інформацію про обсерваторію ви знайдете за посиланням www.bezvodovka.com.

Ще статті по темі

Один коментар

Back to top button