Суспільство

Проєкт держбюджету на 2020 рік передбачає низькі соцстандарти та невисокі темпи економічного зростання, – депутат облради

*Актуально

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проєкт державного бюджету на 2020 рік, однак документ критикують за низькі соціальні стандарти та невисокі темпи економічного розвитку. Про це повідомила керівник фракції «Наш край» у Чернігівській обласній раді Ольга Чередник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Серед лідерів найактивніших партій дві непарламентські політсили – “Наш край” та УКРОП – дослідження

Вона уточнила, що новий уряд визнав, що бюджет розрахували на макроекономічному прогнозі, який склали ще весною 2019 року, тобто попереднім складом Кабміну. Після затвердження нового макроекономічного прогнозу показники в бюджеті мають переглянути. «Але чому нова влада не спромоглася оновити ці показники за цей час? Тим паче, що від старого до нового уряду перейшла міністр фінансів Оксана Маркарова? Коли будуть оновлені показники? Поки що уряд мовчить про це», – зазначила Ольга Чередник. Під час голосування депутати розкритикували проєкт бюджету через низькі соціальні стандарти та темпи економічного зростання.

«Наразі до проєкту держбюджету-2020 в експертному середовищі більше нарікань, ніж схвалення. Отже, перший іспит на політичну та управлінську зрілість владі складати вже скоро, під час підготовки головного кошторису країни до схвалення у другому читанні та в цілому», – наголосила депутат Чернігівської обласної ради від партії «Наш край».

Основні показники проєкту державного бюджету на 2020 рік

Доходи державного бюджету на 2020 рік (з трансфертами) передбачені у сумі 1 079,5 млрд грн, зокрема загального фонду – 962,7 млрд грн.

Видатки – у сумі 1170,0 млрд грн.

Видатки на національну безпеку й оборону становлять 245,8 млрд гривень, що на 33,8 млрд більше, ніж у 2019 році.

На розвиток дорожньої інфраструктури законопроєктом планують спрямувати 74,4 млрд грн, зокрема Державний дорожній фонд – 69,7 млрд грн, які планується спрямувати на розвиток мережі, утримання доріг державного значення, будівництво, реконструкцію тощо.

Для підтримки енергетичної незалежності планується виділити 2 млрд грн.

Мета боргової політики – забезпечити зменшення відношення обсягу державного боргу до ВВП до рівня 46,7% на кінець 2020 року. Платежі за державним боргом у 2020 році становитимуть близько 438,1 млрд грн, із яких обслуговування державного боргу – 145,2 млрд грн; погашення державного боргу – 292,9 млрд гривень.

Прогноз фінансування державного бюджету 2020 року через надходження від приватизації державного майна приведений до реально можливих 5 млрд грн, зважаючи на підготовку об’єктів.

На освіту планується спрямувати 136,4 млрд грн, що на 7,7 млрд грн більше, ніж у 2019 році. Проєкт уперше передбачає витрати на розвиток закладів вищої освіти в розмірі приблизно 300 млн грн.

Загальні видатки на охорону здоров’я становлять 108 млрд грн – це на 9,8 млрд більше, ніж у 2019 році.

Витрати на розвиток культури та інформаційну сферу становлять 8,6 млрд грн.

Мінімальна зарплата – 4723 грн.

Фінансування Пенсійного фонду України з державного бюджету становитиме 172,6 млрд грн.

Пресслужба обласної організації ПП «Наш край»

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button