Суспільство

Прозоро і потужно: у Чернігові створюється муніципальна молодіжна рада

Ініціативна група по розробці положення Чернігівської молодіжної міської ради готується до 36 сесії міської ради, аби виступити перед депутатами з черговою пропозицією створення організації саме при муніципалітеті, а не при мері. З цього приводу члени ініціативної групи запросили активну молодь Чернігова взяти участь у обговоренні розробки проекту Положення про Молодіжну раду при міській раді.

IMG_20181110_120219

«Кожного тижня ми збиралися і дописували це Положення, щоб створити ефективний та дієвий документ, завдяки якому молоде суспільство зможе робити з ресурсів та ідей дієвий продукт, що допоможе розвивати Чернігів. Ми постійно спілкуємося з міською радою, яка повсякчас відправляє Положення на доопрацювання та додає часто абсурдні правки. Ми не хочемо, щоб воно було створено від депутата чи політичної організації, тому діємо через комісії міської ради та обговорюємо свою роботу публічно», – наголосив член ініціативної групи Сергій Гривко.

Молоді люди неодноразово зверталися до влади зі своїми пропозиціями, проте керівництво Чернігова постійно зводило нанівець всі намагання активної молоді впровадити свої ідеї та перешкоджало створенню Молодіжної ради саме в такому форматі. Проте, ініціатори створення дорадчого органу запевняють, що ніяким чином не заважатимуть роботі муніципалітету.

«Ми прагнемо донести до депутатів бачення розвитку міста саме з точки зору молодих людей. Таким чином ми можемо розробляти проекти та виносити власні питання на розгляд міської ради під час сесій. До того ж, після консультації з експертами, ми дізналися, що члени Молодіжної ради мають право входити до складу виконавчого комітету, як представники громадськості. Тоді ми матимемо інструмент для просування ідей та бажань молоді», – зазначив член ініціативної групи Руслан Старченко.

До складу Молодіжної ради планують включити 33 офіційні члени, які просуватимуть свої ідеї та прийматимуть активну участь у житті міста. Сюди входитимуть представники студентства, учні загальноосвітніх навчальних закладів та вже працюючі молоді люди віком від 14 до 35 років. Ініціатори створення консультативного органу планують охопити якомога більше сфер життя молоді.

IMG_20181110_121149

«Молодіжна рада покликана покращити роботу департаментів та управлінь,стати містком у спілкуванні між суспільством та владою. До того ж погляд молодих людей на ті чи інші проблеми дозволить зробити бачення чиновників більш свіжим та зменшити розрив у поколіннях, коли влада приймає певні рішення, щодо тих чи інших суспільних процесів», – повідомив громадський активіст та член ініціативної групи Михайло Брижко.

Цей орган є своєрідною платформою для об’єднання, яка має на меті допомогти кожному активному громадянину міста реалізувати свої ідеї.  А відмінною рисою Молодіжної ради при міській раді, від того об’єднання молодих людей, що було створено при міському голові, є включення до її складу представників громадських організацій та неформальних об’єднань.

IMG_20181110_115500

«Існує практика того, що молодіжні ради можуть існувати не тільки при міській раді, але й при мері та виконкомі. Але практика показує, що найбільш дієво така організація функціонує саме при міській раді. До того ж, зараз Міністерство молоді та спорту проводить конкурс на найкращу молодіжну столицю України. Однією з умов, яка додає шансів на перемогу, є створення Молодіжної ради саме при міській раді», – розповіла юрист та член ініціативної групи Катерина Кулініч.

Під час обговорення діяльності Молодіжної ради на адресу ініціаторів її створення з залу надходило чимало питань, щодо подальшої роботи органу та співпраці з владою. Зокрема жваво обговорювали перспективу співпраці органу при міській раді з Молодіжною радою міського голови. З цього приводу доброволець «Азов» та член ініціативної групи Ярослав Юрченко зазначив:

«Ми працюємо вже з серпня, ходимо на всі комісії та сесії. А їхньої роботи я поки що не бачу, немає ефективності, яку вони могли б нести. На мою думку – це поки що кишенькова рада мера, що створювалась особисто під нього. Вони збираються лише у своєму вузькому колі, тому коли один з членів нашої ініціативної групи приходив до них і хотів бути присутнім на їхньому засіданні, то його просто виключили. Натомість ми раді бачити усіх».

IMG_20181110_110820

Представники ініціативної групи неодноразово наголосили на тому, що склад молодіжної ради ще не затверджено і до співпраці може долучатися уся небайдужа молодь. До того ж, після прийняття депутатами рішення про створення Молодіжної ради при ЧМР, офіційною кількістю членів консультативного органу робота не обмежиться. Усім охочим надаватиметься можливість брати участь у обговореннях та вносити власні пропозиції.

Наступне засідання з обговорення правок відбудеться вже у понеділок у приміщенні міської ради, куди може прийти кожен бажаючий.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. А то что создали эту радость под крышей Партии «Батьківщина»,так это ничего да?

Back to top button