Суспільство

Психолог розповіла, як правильно «пережити» новорічно-різдвяні свята

Новий рік, Різдво – свята, які супроводжуються великою кількістю вихідних, застіллями зі спиртним, також вони несуть багато спогадів і сподівань. Як із психологічного, так і з фізичного погляду, навантаження неабиякі, тому й підготуватися треба відповідно. Про те, як відбути свята, розповість чернігівський психолог Олена Гірченко.

«Зважаючи на ситуацію з пандемією і те напруження, що панує не лише в Україні, але й у світі, я рекомендувала б святкувати ці свята так, як хоче сама родина. Якщо люди хочуть побути у вузькому колі – удвох, утрьох тощо, – то так і робіть. Не треба сліпо дотримуватися традицій і святкувати у гучних компаніях. Але водночас не варто забувати, що Новий рік – це час свята для дітей. Тому саме для дитини варто влаштувати це новорічне диво. Віра в диво може бути ресурсною для дитини як на цілий рік, так, можливо, і на все життя. Також раджу обов’язково зробити подарунок собі, і собі-дитині. Просто підіть у магазин і купіть те, що вам хочеться, таким чином порадувавши свою внутрішню дитину, яка так чекала на свято, на радість», – радить Олена Гірченко.

Водночас психолог зазначає, що для частини людей це свято може стати провокатором депресивних думок. Тому що навколо відбувається якесь свято, гуляння, а в людини, можливо, цього розрекламованого дива і немає. Тому варто приділити трішки більше уваги людям, яких ви знаєте.

Також фахівець радить підготуватися до довготривалих святкувань.

«Варто підготувати певне інтелектуальне підґрунтя, що на свята зацікавить вас або ж об’єднає родину. Наприклад, запишіться на якісь курси, знайдіть цікаві фільми для перегляду або книги для прочитання тощо. Можете навіть забезпечити дистанційне спілкування через гаджети, це також варіант, щоб не поринути в депресію. Якщо ж уже хочеться чогось терапевтичного, то раджу загалом проаналізувати минулий рік і знайти відповіді на запитання, чи дійсно всі події, які вам здаються негативними, були такими на 100%. Водночас чітко проаналізуйте, які події зачепили безпосередньо вас чи вашу родину, а не є проблемою загальною. Таким чином ви скинете з себе суспільний стрес, у якому нас так довго тримають», – переконана Олена Гірченко.

А насамкінець психолог зазначила, що на свята дуже корисно почати мріяти.

Ще статті по темі

Back to top button