Суспільство

Психологічна вітальня: жінкам Прилуччини допомагають професіонали

Учора, 7 червня, відбулося засідання Психологічної вітальні «Джерело професійного зростання» для практичних психологів закладів дошкільної освіти. У рамках Психологічної вітальні психолог Прилуцького центру професійного розвитку педагогічних працівників Ірина Огорілко провела тренінг «Психотерапія для жінок, які прагнуть до любові та розвитку».

Про це повідомляє міська рада.

Даний тренінг було заплановано провести у перші дні весни та присвятити Міжнародному жіночому дню. Але життя внесло багато змін і змусило працівників Центру відкорегувати свою роботу.

Форматом тренінгу була Zoom-конференція. Зрозуміло, що це не дозволяє у повній мірі використати можливості інтереактиву, але учасницям заздалегідь були надіслані деякі матеріали для роздрукування, необхідні для роботи, із певними роз’ясненнями.

Тренінг «Психотерапія для жінок, які прагнуть до любові та розвитку» мав на меті підвищення самооцінки учасниць, усвідомлення ними власної неповторності, розвиток власної «Я-концепції», мотивацію до самовдосконалення. А головне – це збереження психічного здоров’я, щоб практичні психологи ЗДО були стресостійкими та дієздатними.

Передмовою до тренінгу була інформація про емоційну неготовність людей до війни та переживання ними стресових реакцій, зокрема трьох їх стадій: тривоги, стійкості та адаптації, виснаження. Першу стадію пройшли усі, багато хто зараз перебуває на другій. Саме це і є час переключитися і почати дбати про себе з потрійною силою, інакше прийде третя стадія стресових реакцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівщина провела в останню путь свого захисника

Позитивним налаштуванням на тему тренінгу було читання віршів про жінку – чуттєвих та наповнених особливою енергією.

Учасниці тренінгу виконували вправи «Про себе», «Я люблю себе, навіть коли…», де визначали власні ресурси та концентрувалися на них. Також проаналізували результати пройденого заздалегідь тесту, який допоміг учасницям зрозуміти, який із п’яти міфів про «хорошу дівчинку» (міф про правила, досконалість, логіку, гармонію, жертовність) заважає їм жити і розвиватися, впливаючи на самооцінку, професійну впевненість, кар’єру та стосунки. Для одних результат тесту був несподіваним або очікуваним, для інших – приголомшливим або зворушливим.

Учасниці тренінгу не мали змоги попрацювати в живу з метафоричними асоціативними картками (МАК), але психолог Центру обговорила зміст та методику проведення вправ з МАК «Хороша погана дівчинка» та «Бачити серцем», які були заплановані в разі проведення тренінгу у форматі офлайн.

Рефлексивною була вправа «Тематичний життєвий багаж», в ході якої учасниці визначали пріоритетні напрями роботи з того, що можна самовдосконалити.

Закінченням тренінгу був авторський доробок психолога Центру Ірини Огорілко – романтичний, мотивуючий відео-ролик «Психотерапія для жінок, які прагнуть до любові та розвитку».

Зараз педагоги не мають реальної можливості зустрічатися в живу на заходах з неформальної освіти. Але усі потребують таких зустрічей. Психологу Центру разом із фахівцями психологічної служби закладів дошкільної освіти вдалося зробити усе можливе, щоб тренінг, проведений навіть у форматі Zoom-конференції, став ресурсним. А ресурс є вкрай необхідним. Якщо педагоги да і загалом усі зараз подбають про себе, то потім зможуть вистояти, підтримати своїх рідних та близьких.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button