Суспільство

Рак шийки матки на Чернігівщині: яка ситуація та як жінкам вберегти себе від хвороби

Минулоріч рак шийки матки вперше діагностували у 87 жінок з Чернігівщини, із них у 48 – на пізніх стадіях (31 – на третій, 17 – на четвертій).

Найбільшою проблемою у цьому контексті є якраз високий рівень занедбаності. Адже на ранніх стадіях цей вид раку успішно проліковується, й жінка може продовжувати жити повноцінно. Натомість майже у кожної другої пацієнтки, якій встановлюють діагноз, – занедбана стадія.

Про те, як жінкам не проґавити розвиток раку шийки матки та що для цього можна зробити безоплатно, розповів лікар-онкогінеколог Чернігівського медичного центру сучасної онкології Олександр Зуб.

Лікар пояснює: такасумна статистика спричиненатим, що рак шийки матки на ранніхстадіяхзазвичай протікаєбезсимптомно, а жінки не йдуть до лікарів, поки їхнічого не турбує, тобто на профілактичні огляди, які є обов’язковими.

Раку шийки матки зазвичайпередуютьпередраковістани – дисплазії. Дисплазія – цеще не рак. Але, якщоїї не діагностувати та не лікувативчасно, вона може у ньогоперерости. За словами онкогінеколога, термінвиникнення раку відпередракового стану – 5–8 років. Тож, і жінка, і лікармаютьдостатньо часу, щобвиявити та здолатихворобу, поки вона не є онкологічною.

ПАП-тест – шанс виявити рак шийки матки на нульовійстадії

Найкращий спосіб виявити хворобу на ранній стадії – щорічний огляд у гінекологата ПАП-тест (цитологічне дослідження)раз на 2-3 роки, починаючи з 21-річного віку. ПАП-тест, пояснює Олександ Зуб, –швидка і безболісна процедура, але вона дозволяєвиявити рак на так званійнульовійстадії, а такожклітинизізмінами, щопідвищуютьризик раку.

Більше того,наголошуєлікар,ПАП-тестможнабезоплатнозробити у гінеколога в закладах охорониздоров’я, якізаконтрактованіНаціональною службою здоров’яУкраїни. А до гінекологакожнажінкамаєможливістьзвертатисянавіть без направлення.

Раку шийки матки можна запобігти

Більшість випадків раку шийки матки спричинені вірусом папіломи людини. Вакцинація від ВПЛ до початку статевого життя на понад 90% знижує ймовірність розвитку злоякісних новоутворень. Понад 100 країн вже внесли вакцинацію від ВПЛ у національні календарі щеплень. В Українівона поки входить до списку рекомендованих, тож здійснюється коштом пацієнтів.

Вакцинація від ВПЛ, профілактичні огляди та ПАП-тест – прості і доступні кожному дії, які вбережуть від раку шийки матки. Обов’язково проконсультуйтеся щодо цього зі своїм сімейним лікарем чи гінекологом.

Іванна РУДИШИН

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button