Суспільство

Реабілітація лелек: на Чернігівщині небайдужі взялися за порятунок травмованих пернатих

У притулку для тварин «Зоо-Дім» рятують двох травмованих лелек. Обох пташок сюди принесли жителі сусідніх сіл.

Уже дорослого лелеку знайшли люди з Хмільниці та привезли до «Зоо-Дому». Але тут є правило – ті, хто віддає тварин, повинні привозити й корми, адже тварин і птахів тут дуже багато,а фінансове становище скрутне, тож усіх прогодувати важко. Проте люди на прохання привезти їжу хоча б на перший час відповіли відмовою.

«Сказали, що не мають грошей, тому віддають нам лелеку просто так. А якщо ми його не заберемо, то вони випустять птаха на вулицю, де його можуть розірвати собаки. Діватись уже було нікуди, тому ми забрали цього лелеку», – розповідає засновниця притулку Марина Грицик.

У «Зоо-Домі» зазначають, що цей птах живе в них уже три тижні. У нього виявили травму голови та розкоординованість рухів. Відкритих ран у пернатого не було. Лелека вже пройшов відповідне лікування спеціальними медикаментами і наразі його стан покращився.

А нещодавно у вольєр до нього невідомі підкинули ще одного молодого птаха, в якого ветеринар виявив розрив зв’язки в крилі, через що крило зараз провисає.

«Ми якраз тоді ходили на пасовище, а коли повернулися, то побачили у вольєрі на стайні вже двох лелек. Працівники сусідньої ферми розповіли, що нас шукали люди, але не знайшли, тому посадили у вольєр пташку. Їжі вони також не залишили», – каже Марина Грицик.

Одна пташка з’їдає по кілограму риби на день, тому утримувати таких птахів дуже складно, тим паче, коли їх двоє.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині лелекам влаштували «новосілля» (Фото)

Зараз лелеки живуть у спеціальному вольєрі, який спорудили на вулиці. Це зроблено для того, аби птахи мали змогу полетіти, коли самі захочуть. Але Марина Грицик каже, що старша пташка, скоріше за все, зможе зробити це вже цьогоріч, а молодша залишиться на зимівлю. І хоча вона спромоглася на три метри піднятися над землею, але повноцінно летіти все одно не вдається. Тому волонтери поки що триматимуть лелеку в себе.

«А на момент відльоту лелек ми прикриємо птаха в приміщенні, щоб він не намагався до них прибитися. Оскільки він ще слабкий і може просто не витримати таких навантажень», – говорить Марина Грицик.

Вона розповідає, що подібні травми досить поширені серед лелек. Адже вони часто заплутуються в дротах, особливо коли мостять свої гнізда на стовпах. А травма голови могла з’явитись через те, що птах просто врізався у вікно.

69374936_377185573196650_4235891107470245888_n

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button