Суспільство

На Чернігівщині лелекам влаштували «новосілля» (Фото)

Через наслідки зимової негоди бусли, які гніздилися на стовпі в центрі села Билці (Коропського району), залишилися без своєї оселі. Прилітати навесні та заводити потомство їм би вже було ніде, якби в старости Івана Пупія не з’явилася ідея допомогти перелітним вісникам щастя. Тепер у птахів є «стаціонарне» гніздо з металевою основою, яке встановили минулої п’ятниці. І лелеки в ньому вже обживаються.

Про це йдеться у спільноті Коропської селищної ради.

Та спершу історія з лелечим гніздом у центрі Билки не віщувала нічого хорошого… Під час зимової бурі в селі обірвалися електродроти. Працівникам району електричних мереж, які прибули на ліквідацію надзвичайного випадку, для проведення ремонту довелося зняти лелече гніздо, яке під сніговим покривом чекало весняного прильоту своїх цибатих господарів…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Між життям і смертю: в снігах Чернігівщини блукає самотній лелека

А вони повернулися до свого дому, та його вже не застали. Спершу один бусел спробував відновити гніздо: поклав одну гілочку на дроти – вона упала вниз. Спробував ще – знов невдача… Та й полетів, кажуть селяни, на болото. І якийсь час лелек у центрі села не бачили.

Та «хату» для них вирішили відновити. Староста приніс із дому зварювальний апарат, десь познаходили метал. Основу для нової лелечої оселі погодився виготовити кочегар Володимир Головешко. Зверху наклали трохи гілок, аби полегшити птахам працю.

Минулої п’ятниці селом у справах проїжджали РЕМівці з вишкою, й міцне гніздо встановили на стовпа вище електропроводів.

І диво − всього через годину після цієї «операції» до гнізда повернувся лелека. А далі розгорнулася ціла драма, бо прилетів не він один. Тож люди, які зібралися внизу, стали свідками того, як птах міцно оберігав «хату» від конкурента.

За кілька днів у новому гнізді сільчани побачили уже пару лелек. Сьогодні довгоногі цокотять удвох. Мабуть, радіють, що знову мають свою оселю, і так по-своєму згори «дякують» за допомогу тим, хто внизу.

Ще статті по темі

Back to top button