Суспільство

Реєстрація транспортних засобів через вебзастосунки і онлайн послуги в Чернігові

Цифрова держава і зручний державний сервіс — це те, що українці будували до 24 лютого 2022 року і що продовжують реалізовувати. Ніякі загрози не зупинять змін, час яких настав. Навіть під час повномасштабного вторгнення законотворці ухвалюють рішення, які дозволяють офлайн послуги пов’язані з видачею посвідчення водія та з реєстрацією транспортних засобів перевести у онлайн.

У вересні Кабінет Міністрів України прийнявта опублікував Постанову №1019, яка передбачає зміни у реєстрації транспортних засобів, допуску громадян до керування транспортними засобами. Зміни нормативних документів набирають сили через 3 місяці.

Про ці зміни в алгоритмі реєстрації та перереєстрації транспортних засобів, а також про відновлення онлайн послуги обміну посвідчення водія розповідає заступник начальника РСЦ ГСЦ МВС в Чернігівській області Людмила Тютіна.

«Найголовніший крок, це виокремлення експертного дослідження транспортного засобу із процедури реєстрації. Виокремлення не означає скасування. Це означає, що той крок, який неможливо провести онлайн, людина проходитиме у зручний їй час. Працівниками Експертної служби МВС вноситимуть дані у Єдиний державний реєстр транспортних засобів. Висновок, складений за результатами їхнього дослідження, вважатиметься дійсним протягом 10 днів. За цей час треба буде перереєструвати транспортний засіб», — пояснила заступник начальника РСЦ ГСЦ МВС в Чернігівській області Людмила Тютіна.

Тобто, огляд Експертної служби МВС та безпосередня видача фізичних документів і номерного знака у сервісному центрі МВС — це ті кроки, які наразі неможливо перенести в онлайн, вони як і раніше відбуватимуться офлайн. А решту кроків процедури реєстрації та перереєстрації транспортного засобу можна буде замовити і отримати через Електронний кабінет водія або застосунок Дія.

Очікується, що можна буде оформляти договір купівлі-продажу та заяву на реєстрацію чи перереєстрацію транспортного засобу. На back-офісі перевірку відомостей про осіб та транспортні засоби за відповідними реєстрами та базами даних проводитиме адміністратор сервісного центру МВС і за результатами перевірок підтверджуватиме або відхилятиме заяву. Після підтвердження заяви залишиться тільки прийти забрати документи і закріпити номерні знаки за транспортним засобом.

«Незабаром відновимо обмін посвідчення водія онлайн. Можна буде відновити втрачене посвідчення, обміняти протерміноване або при зміні персональних даних і забрати готовий документ через національного оператора поштового зв’язку. Нагадаю, такий проєкт ми вже успішно реалізовували восени минулого року. Було запущено обмін посвідчення водія спільно з національним оператором поштового сервісу «Укрпошта» та ДП «Інфотех». Усі онлайн-сервіси відновимо або запустимо протягом найближчих місяців. На деякі нам потрібно три місяці, на деякі трохи більше часу і пов’язано це з заходами безпеки», — зазначила Людмила Тютіна.

Ще статті по темі

Back to top button