Суспільство

Рідкісні рослини знайшли чернігівські екологи в Ялівщині

Чернігівські екологи з Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г.Шевченка постійно займаються флористичними обстеженнями. Адже вивчення фіторізноманіття – це важлива складова інвентаризації рослинного світу нашого регіону. Особливе значення має дослідження природно-заповідних територій.

У Чернігові об’єктом природно-заповідного фонду є Регіональний ландшафтний парк «Ялівщина», щоправда, це водночас і улюблене місце відпочинку чернігівців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нові кучугури пластику: на Чернігівщині не викорінюється традиція нести штучні квіти на кладовища

«Але попри це, на території парку є осередки, де збереглися або природні, або напівприродні території, де представлені рідкісні види. Ми виявили локалітети двох рідкісних видів. Це папороть багаторядник шипуватий – вид, що тяжіє до вапнякових ґрунтів, ярів, балок. Й інший вид – весняний ефемероїд – ряст порожнистий. Він потребує охорони, бо цей вид квітує і його можуть рвати в букети.

Загалом на території «Ялівщини», як і  взагалі на Чернігівщині ми виявили три види рястів – порожнистий, проміжний, ущільнений.

Тож територія «Ялівщини» є осередком цінних видів і значного фіторізноманіття, яке ми можемо спостерігати», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Юрій Карпенко, чернігівський еколог.

Ірина Осташко

Фото надані Юрієм Карпенком

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button