Суспільство

Ринок праці області – мовою цифр

Протягом січня-липня поточного року на обліку в службі зайнятості Чернігівської області перебували та отримували послуги 13,2 тис. безробітних громадян, кожного другого з яких охоплено активними програмами сприяння зайнятості.

Зокрема, 2,9 тис. осіб працевлаштовано, 183 – скеровано на професійне навчання, 272 – залучено до громадських та інших робіт тимчасового характеру, 3,7 тис. – до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану. Крім того, служба зайнятості видала 231 ваучер на навчання громадянам для підвищення конкурентоспроможності на ринку праці.

На початок серпня в області налічувалося 4,6 тис. офіційних безробітних, яким служба зайнятості могла запропонувати 833 вакансії. Тобто, на кожне вільне робоче місце – черга з 5 осіб.

Через втрату значної кількості підприємств суттєво поменшало пропозицій від роботодавців. Так, за 7 місяців поточного року служба зайнятості мала 4,5 тис. вакансій  – на 22% менше відповідного показника 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За сім місяців поточного року доходи місцевих бюджетів області склали 6,4 млрд грн

Щоб зберегти робочі місця та сприяти створенню нових, служба зайнятості пропонує роботодавцям програми фінансової підтримки. Зокрема, можна отримати допомогу по частковому безробіттю, а за працевлаштування окремих категорій безробітних, внутрішньо переміщених осіб, безробітних на нові робочі місця гарантовані компенсаційні виплати.  

Також у межах урядового проєкту «єРобота» діють програми підтримки підприємництва, за якими можна отримати грантові кошти на започаткування або розвиток бізнесу (за умови створення робочих місць, що є ключовою вимогою). Так, за час дії програми «Власна справа» (з липня минулого року) позитивні рішення щодо надання мікрогрантів на старт або розвиток бізнесу, а це від 50 до 250 тис. грн,  отримали 174 мешканці області. Сума фінансової підтримки їхнього бізнесу від держави склала понад 40 млн грн. Схвалені бізнес-проєкти передбачають створення близько 400 нових робочих місць.

Крім того, цього року стартувала програма «Грант для ветеранів», за якою учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни та їх подружжя можуть отримати до мільйона гривень на старт або розвиток бізнесу.

Консультації – в Telegram-каналі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

За повідомленням Чернігівського обласного центру зайнятості

Ще статті по темі

Back to top button