Суспільство

Роблять запаси та вакцинуються: як чернігівці підготувалися до холодів і ймовірного блекауту

Зі зниженням температури повітря українці знову думають про можливий блекаут. І що нижче падають стовпчики термометра, то більше панічних думок у декого з нас.

Хоча не всі можуть дозволити собі купити генератор, та все ж рішення є, щоправда, без витрат не обійдеться. Тож далі – про те, що їсти і пити під час тривалих відключень світла, як зберегти заряд павербанка та не занепасти духом.

Ще не так давно чимало жителів Чернігівщини скаржилися на спеку, втім, уже відчутне похолодання зустрічають без особливого оптимізму, бо багатоповерхівки встигли охолонути. Тож у багатьох холодно вдома й на роботі.

«Я людина літа. Холод люблю тільки короткостроково і дозовано – купання, в сніг після лазні і т.д. Тому сезон холодів завжди зустрічаю не дуже захоплено. Зазвичай мені потрібно кілька днів, щоби адаптуватися, згадати, що можна вдягати, аби не мерзнути… А потім уже живеш собі далі до літа. Хоча на тлі війни в Україні це все, звісно, дрібниці», – розповідає чернігівка Наталія Найдюк.

По-філософськи настання сезону холодів сприймає й чернігівець Сєргєй Карась.

«Насправді осінь завжди була для мене депресивним періодом, бо це час, коли природа вмирає. Але зараз головне – аби вмирали окупанти, які намагаються захопити Україну. Тому прошу чернігівців не забувати допомагати ЗСУ», – закликає він.

«Я теплолюбна людина, тому сезон похолодання зустрічаю зі смутком. Критично бракує сонця, короткі дні, довгі ночі, ще й сезон приносить застуду та інші неприємності. Я зігріваюся, одягаючи кілька шарів одягу, рухаюсь і пʼю гарячий чай. Обовʼязково роблю щеплення від грипу. Цьогоріч до періоду холодів готова», – запевняє чернігівка Ірина Синельник.

Виявляється, що не в захваті від перших заморозків і сільські жителі. Бо в багатьох на городах ще дещо позалишалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Штурмовій бригаді, в якій служать чернігівці, потрібен тепловізор

«Нарешті ті, кому було спекотно влітку, охолонуть! Натомість я дуже потерпаю від холоду! Тож сьогоднішні -5 не порадували: підмерзли хризантеми, троянди, пекінська капуста, яка виросла вперше. Ще не знаю, що з пастернаком, який уперше за три роки вродив. Викопати не встигли, бо чоловік захворів, а мені не вдалося…

Сумую від холоду і війни. Знову захисникам мерзнути», – нарікає Марія Шевченко з селища Березна.

У мороз дуже важливо знайти способи зігрітися, особливо коли опалення повністю вимкнено. Це стосується насамперед людей, які живуть у багатоповерхівках без автономного опалення. Тож оскільки немає зовнішнього джерела тепла, слід тепло вдягнутися.

Щоб створити захисний шар, треба обирати товсті речі з ворсом. Чудово підійде фліс із його ворсистою текстурою або речі з пуховим наповненням. Ці матеріали затримують тепло та допомагають зберігати його, що робить їх ідеальними для боротьби з холодом.

Не менш важливим є дотримання правильного порядку одягання. Замість того, щоб нагромаджувати кілька шарів одного і того ж предмета одягу, варто почати з основного шару нижньої білизни, а потім шару флісу. Додавання в’язаного светра як другого шару може посилити збереження тепла.

Якщо температура екстремально низька, не завадить пухова жилетка або куртка.

Ці зовнішні шари створюють додатковий бар’єр проти холодного повітря, забезпечуючи максимальну ізоляцію.

Між тим, жителі Чернігівщини, які пережили облогу 2022 року, мають власний досвід, як вижити без централізованого опалення.

«Є досвід холодного березня 2022-го року, коли у підвалах та без опалення ми все ж вижили. На жаль, не можу похвалитися, що відтоді підготувався набагато краще (бо на цю підготовку потрібні фінансові інвестиції), але ще минулого року купив кілька хімічних грілок і ковдру з фольги (вона має затримувати тепло). Тому хочеться вірити, що зиму 2023/24 переживемо. Аби Україна перемогла», – зазначає чернігівець Сєргєй Карась.

«Теплий одяг, більше рухатися, теплі напої (чаї, глінтвейни), обійми. Для дому ми торік купили перетворювач, здається, що так називається, коли з акумулятора через цю штуку струм іде до електромережі будинку. Це давало можливість нагріти трохи дім і мати воду гарячу… А працювати їздили до кав’ярні, бо інтернету не було вдома. Мабуть, цього року тим самим користуватимуся.

Раніше взимку я завжди запалювала свічки під час вечері, для атмосфери. А торік запалювала їх тільки, коли не було світла, бо не завжди їх купиш», – ділиться досвідом Наталія Найдюк.

Власники приватних будинків, які можна опалювати не тільки газом, і сільські жителі впевнені, що перезимують без особливих потрясінь.

«Ми вже якось зігріємось: маємо альтернативне джерело тепла – грубу, дрова придбали, генератор купили ще років десять тому… Та справжнє тепло, спокій відчуємо лише після Перемоги», – наголошує Марія Шевченко.

«Нас, сільських мешканців, це не страшить, маємо печі, лежанки і дрова для них. Казку пам’ятаєте про багача, який кутався в шубу і ніяк не міг нагрітися, та про бідняка-дроворуба, якому було жарко від роботи?» – нагадує Юрій Дахно з села Москалі.

Запаси продуктів, ліхтариків, сірників, відповідного одягу й інших теплих речей – це дуже важливо. Але не менш важливо зберегти ментальне здоров’я під час блекауту.

Спілкуйтеся з друзями та родичами, якщо є зв’язок, якщо ж нема – познайомтеся з сусідами. І в разі потреби можна звернутися до психолога, зараз є багато безкоштовних програм.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button