Суспільство

Скандальний закон про морги скоро змінять

Зовсім скоро закон, що зобов’язував проводити судово-медичну експертизу померлих людей тільки після ухвали суду, може бути змінений. Про це розказав керівник Чернігівського обласного бюро судово-медичної експертизи Ігор Потапенко.

«Це питання стосовно ухвал суду. Воно тимчасове. Вже є нові нормативні акти, що модифікують цей закон. Вони от-от повинні з’явитися в засобах масової інформації. Вже в першому читанні законопроект прийнятий. Про скасування цієї ситуації. Там він модифікований і значно спрощений. Мені з МОЗ перетелефонували і сказали, що закон скоро опублікують», – розказує посадовець.

Чинні на цей час правила, які прийшли з новим законом, він характеризує не з кращого боку, але через завчасну підготовку на сьогодні змогли, так би мовити, акліматизуватися.

«Поки що ми стабілізувалися. Намагаємось максимально надавати послуги населенню. Прискорюємо процеси безпосередньо отримання ухвал суду. Фактично невідкладно розтинаємо. Люди ж не повинні страждати. Правда?» – питає Ігор Потапенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кладовище через суд: відзавтра зміниться порядок видачі тіл померлих

Щодо наповнюваності моргу ситуація фактично не змінилась. Розповідає, що спочатку, коли був ажіотаж (поки суди не навчились працювати оперативно за новими правилами), було тимчасове збільшення наповнюваності моргу, і невеликі затримки із захороненням, далі ситуація стабілізувалася.

«Надмірної наповнюваності не спостерігається. Я вам чітко можу сказати. Одна з причин цього, що ми були готові до таких змін. Завчасно обговорювали можливу ситуацію з керівництвом охорони здоров’я області. Недобре те, що нинішні правила всіх зрівняли. Тобто, попри випадок (смерть), усе проходило за однією процедурою, через ухвалу суду, що стосується саме судово-медичної експертизи. А тепер, згідно із законом, що от-от вийде, буде диференційований підхід й ухвала суду буде не завжди обов’язкова. Тільки в окремих випадках. Тобто ця проблема незабаром відпаде. Експертиза повинна бути обґрунтованою. Головне її завдання – визначити, є кримінал чи ні, і покарати винного.», — розказує посадовець.

Ще статті по темі

Back to top button