Суспільство

«Родимки можуть бути смертоносними. Звертайте на них увагу», – лікар чернігівського онкоцентру

Рак шкіри – це одне з найбільш поширених онкологічних захворювань. Діагностують немеланомні раки шкіри та меланому. За оперативними даними Національного канцер-реєстру, у 2023 році на Чернігівщині виявили 513 випадків немеланомних раків шкіри та 75 меланом. Меланома – найбільш агресивна та смертоносна форма раку шкіри. Вона швидко прогресує та навіть на ранніх стадіях дає метастази, які вражають життєво важливі органи (головний мозок, кістки та легені). Минулоріч немеланомні онкологічні захворювання шкіри спричинили смерть 10 людей у Чернігівській області, тоді як меланома – 18.

Лікар хірург-онколог Чернігівського медичного центру сучасної онкології Олександр Косенко запевняє: захворіти на рак шкіри може будь-хто, але ризик зростає з віком. Онколог наголошує, що кожній людині варто докладати зусиль, аби уникнути меланоми, але зазвичай люди своїми діями самі наражають свою шкіру на небезпеку. Зокрема – часто перебувають на відкритому сонці та ходять у солярії. Меланома утворюється через злоякісну трансформацію пігментних (забарвлених) клітин. Дуже багато таких клітин – у родимках, ластовинні чи невусах.

Дивує, каже Олександр Косенко, те, із яким жахливо занедбаними формами раку шкіри часто пацієнти нарешті приходять до лікаря. Адже це ті зміни, які людина може побачити самостійно і, якщо вчасно на них зреагує та звернеться до лікаря, з великою ймовірністю уникне складних наслідків.

«Використовуйте правило «гидкого каченяти»: якщо ви бачите нові родимки, несхожі на звичайні, якщо родимка різко змінила вигляд і відрізняється від інших, якщо у неї – нерівні краї, вона дуже велика або на родимці з’явилися нетипові плями, – це сигнал, на який треба зреагувати миттєво і якнайшвидше звернутися до дерматолога. Звертайте увагу на свої родимки. Вони справді можуть бути небезпечними для життя і навіть смертоносними», – каже лікар.

Перевірити самостійно, родимка здорова чи ракова, допоможе правило АКОРД, де:

А – асиметрія (родимка має бути симетричною відносно до уявної лінії посередині);

К – край (краї родимки мають бути рівними, не  розмитими);

О – окрас (колір родимки має бути однорідним, без вкраплень темного чи світлого);

Р – розмір (розмір родимки має бути не більшим за 6 мм);

Д – динаміка (родимка не має змінюватися, суттєво рости).

У літню пору – напрочуд активне сонце. Це – фактор №1 у розвитку раку шкіри. Аби зменшити ризик захворіти на рак шкіри, наголошує Олександр Косенко, варто максимально уникати перебування на сонці, користуватися сонцезахисним кремом, ретельно оглядати родимки та усі новоутворення шкіри вдома та щорічно профілактично відвідувати дерматолога.

Для безоплатного візиту варто взяти направлення до дерматолога у свого сімейного лікаря. За допомогою дерматоскопії лікар зможе побачити патології на ранніх стадіях.

Раннє виявлення, наголошує Олександр Косенко, без перебільшення рятує життя. 

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button