Суспільство

Родина з Чернігівщини сушить мухомори і продає на ліки

Із пелюшок всі знають, що мухомор — гриб привабливий, яскравий, але отруйний, тому не їстівний. Між тим, у фармації мухомори використовують при виробництві лікувальних препаратів. До того ж, фармацевтичні кампанії чи посередники традиційно закуповують лікарські рослини у населення. А для людей, зрозуміло, що із сільської місцевості це нагода заробити додаткову копійчину.

21-річна жителька села Кучинівка Наталія Богдан вже другий рік із родичами ходить до лісу по мухомори. Дівчина каже, що попити на ці гриби в нашій області з’явився недавно. Мухомори скуповують перекупники, які надалі цей товар реалізовують.

По гриби родина ходить, як має час, і багато мухоморів не збирають. Бо ці гриби дуже швидко псуються і закуповують їх не сирими, а сушеними.

«Гриби треба висушити в спеціальній шафі при правильній температурі. Ми використовуємо сушарку для сушки фруктів. Сохнуть мухомори довго, бо у лісі ці гриби вбирають у себе чимало вологи, до того ж, треба, щоб сохнучи, вони добре провітрювалися», — розповідає Наталія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Негода на Чернігівщині повалила дерева (Фото)

Висушені мухомори — легкі. То дівчина каже, що за сезон вдається реалізувати не більше двох-трьох кілограмів грибів. За її словами, перекупники пропонують за 100 грамів сухих мухоморів 300 — 400 гривень. Причому, купують не все під ряд, а тільки помаранчеві й червоні мухомори.

Поки у селі такий вид заробітку – не дуже популярний. Мухомори сушать усього кілька сімей, бо мороки над ними багатенько.

Найбільш сприятливий час для збирання мухоморів — це вересень і початок жовтня. Але чи буде сезон вдалим, багато в чому також залежатиме від погоди.

Ірина Осташко

Фото — Наталія Богдан

Ще статті по темі

Back to top button