Суспільство

Росія і далі нехтує міжнародним правом

Заборону на транзит для російських авіаперевізників ніхто не скасовував. У вересні 2015 року Україна оголосила про заборону польотів російських авіакомпаній до Криму.

На це у відповідь Росія заборонила польоти до своїх міст усім українським авіакомпаніям. Водночас російські авіаперевізники виконують короткочасний транзит над територією України, попри введену майже рік тому заборону, свідчать дані онлайн-радара flightradar24.

Трекер рейсів зафіксував перетин повітряного простору України над Волинською та Закарпатською областями за останні дні щонайменше рейсами «Аерофлоту» AFL2123 Іракліон – Москва і AFL2409 Рим – Москва 27 липня, AFL2125 Салоніки – Москва 31 липня й авіакомпанії «Сибір» SBI950 Варна – Москва 28 липня.

У Державіаслужбі повідомили, що заборону на транзит для російських авіаперевізників ніхто не скасовував, і порадили звернутися по роз’яснення до «Украероруху», що керує повітряним рухом над Україною, проте на момент публікації матеріалу коментар від підприємства не надійшов.

Україна ввела повну заборону на транзит літаків російських авіакомпаній над своєю територією з 26 листопада 2015 року. Подібні заходи в уряді України тоді пояснили тим, що російська сторона не зняла обмежень щодо транзиту і польотів українських авіакомпаній до Росії, а також можливістю використання українського авіаційного простору Росією для провокацій.

Першою санкції в серпні 2014 року ввела Росія, заборонивши повністю транзит українським авіакомпаніям над своєю територією. У відповідь Україна ввела спеціальний режим транзиту для літаків «Аерофлоту» і «Трансаеро», що виконують рейси до Болгарії, Ізраїлю, Туреччини, Єгипту й Греції. Польоти інших авіакомпаній були обмежені.

Ще статті по темі

Back to top button