Суспільство

Розроблена нова геральдична символіка Чернігівського району – герб і прапор (Фото)

Ще влітку 2020 року Верховна Рада України ухвалила постанову про ліквідацію старих районів і утворення 136 нових, зокрема Чернігівського району у складі 20 територіальних громад. Тож, на думку Чернігівської РДА, виникла необхідність змінити геральдичні символи – герб і прапор району.

Із такою ініціативою виступила Чернігівська РДА, звернувшись до науковців.

«Дійсно, районна адміністрація звернулася з пропозицією, щоб переосмислити та щось порадити в сенсі розроблення нових геральдичних символів Чернігівського району. Це було ще на початку року.

Цим питанням займався співробітник нашого закладку Ігор Ситий, кандидат історичних наук, член Чернігівського осередку Українського геральдичного товариства. Ескіз за його пропозиціями втілила Людмила Посьмашна, художниця, член Чернігівського осередку Українського геральдичного товариства», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського.

В основі нової геральдики – символ, або геральдичний знак чернігівського князя Мстислава Володимировича, який візуально нагадує тризуб і має глибокий сенс. Геральдична підвіска була знайдена під час проведення археологічних розкопок у Чернігові.

«Пропонували цей символ, бо він, по суті, символізує засади державності на території Київської Русі, а також Чернігів і Чернігівщину як складову держави Київської Русі, власне утворення Чернігівського князівства, від часу заснування якого цього року виповнюється 1000 років. Бо наші території в давнину існували не хаотично, а були під князівською владою.

А в контексті сучасності ми пропонуємо через зірки позначити або стару кількість районів, які увійшли до нового, або сучасну кількість громад, яку об’єднує район.

До слова, сама геральдична підвіска Мстислава Володимировича зберігається в нашому музеї», – розповів Максим Блакитний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цінну шаблю з піхвами XVII сторіччя повернули після реставрації до Чернігова (Фото)

Робота над новими геральдичними символами тривала майже пів року, бо була потреба в різних уточненнях. Треба було отримати схвальні рекомендації та висновок від Українського геральдичного товариства.

«Герб має бути лаконічний і чіткий та швидко запам’ятовуватися людям. Тож робота виконана за геральдичними правилами і традиціями. Їх обов’язково треба враховувати. Просто зобразити те, що захотілося, не можна.

Ми ж прямуємо до Європи. А на території Західної Європи свого часу склалися геральдичні традиції, на наших землях ними вже активно користувалися з XVIXVII століття. По суті, і нині також користуємося», – пояснив Максим Блакитний.

Науковці створили пропонований варіант геральдичних символів. Надалі, напевне, будуть громадські слухання, обговорення. І в підсумку це питання мають винести на сесію Чернігівської районної ради.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Чернігівський історичний музей ім. В.В. Тарновського

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button